Pages

January 31, 2019

Ciasto Cappuccino z wiśniami

Heja!! Nie zdajecie sobie sprawy jak bardzo brakuje mi pewnych rzeczy :( Pieczenia, blogowania, grania na ukulele....uff to trudne. Jednak staram się i robię co w mojej mocy by chodź trochę znaleźć czasu na przygotowywanie słodkości. Ostatnio naszła mnie ochota na coś kawowego (jestem ogromnym kawoszem nie wiem jak wy). Pomysł padł na połączenie kawy z czekoladą w towarzystwie wiśni. Wynik tego połączenia mam nadzieję że ocenicie sami. Polecam.
 Ciasto kakaowe:
  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    ¾ szklanki kakao
    2 łyżeczki  proszku do pieczenia
    1 szklanka maślanki naturalnej
    0,5 szklanki oleju
    2 duże jajka
  • 100g czekolady gorzkiej posiekanej
  • 1 szklanki zaparzonej z 3 łyżek kawy

Masa wiśniowa:

  • spora miseczka wiśni mrożonych
  • ok 5 łyżek cukru do smaku
  • 2 szklanki wody
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • galaretka wiśniowa

Krem cappuccino:

  • 330ml śmietany 30%
  • 300g serka waniliowego homogenizowanego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 6 -7 łyżek kawy cappuccino o smaku czekoladowym (w proszku)
  • 1 łyżeczka kawy mielonej
  • Kakao lub starta czekolada do dekoracji 


  •  Ciasto kakaowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier. Wymieszać do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmieszać. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli mieszając. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić.
  •  Masa wiśniowa: Wiśnie przełożyć do garnuszka.Zalać szklanką wody. Wsypać cukier i całość zagotować. Gdy sok zawrze dołożyć wiśnie oraz wlać 1 szklankę wody wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Gotować do zgęstnienia. Zdjąć z palnika. Dodać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia.Wylać na ciasto i wstawić do lodówki.
  • Krem cappuccino: Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody, dodać mieloną kawę. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać serek oraz cappuccino. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec ubijania wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę z kawą. Krem wyłożyć na wiśnie, posypać kakao lub czekoladą. Chłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.




No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger