Pages

February 08, 2019

Sernik orzechowy

Hejka!! Zrobiłam ten sernik już jakiś czas temu ale przez ten tydzień byłam zajęta  przygotowaniami do studniówki która jest już jutro! Bardzo szybko zleciało ah no a od poniedziałku zaczynam ferie. Będą one inne niż dotychczas bo planuję aby były bardzo owocne jeśli chodzi o naukę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. :) Zapraszam po przepis na kremowy sernik na kruchym spodzie z chrupką orzechową. 
 Blaszka 22x33cm Ciasto półkruche:
  • 250g mąki
  • 80g cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1kg sera śmietankowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30-36%
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
  •  budyń waniliowy
 Orzechy karmelowe:
  • 300g orzechów włoskich krojonych
  • 50g masła
  •  2 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
 1. Ciasto półkruche: Z podanych składników zarobić ciasto. Podpiec na lekko złoty kolor. Wystudzić.2. Orzechy karmelowe: Uprażyć orzechy z pozostałymi składnikami. Jeszcze ciepłą masę przełożyć na podpieczone ciasto.3. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na orzechy. Piec w 170 stopniach przez około 45 do zrumienienia ciasta. Wierzch polać polewą czekoladową  i wstawić na noc do lodówki. ( u mnie polewa to tabliczka gorzkiej czekolady, 150ml mleka i 2 łyżki masła orzechowego, podgrzane razem)
 Szybkie i niebywale smaczne :)

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger