Hejka!! Zrobiłam ten sernik już jakiś czas temu ale przez ten tydzień byłam zajęta przygotowaniami do studniówki która jest już jutro! Bardzo szybko zleciało ah no a od poniedziałku zaczynam ferie. Będą one inne niż dotychczas bo planuję aby były bardzo owocne jeśli chodzi o naukę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. :) Zapraszam po przepis na kremowy sernik na kruchym spodzie z chrupką orzechową.
Blaszka 22x33cm
Ciasto półkruche:
-
250g mąki
-
80g cukru pudru
-
100g masła
-
1 jajko
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1kg sera śmietankowego
- 1/2 szklanki śmietanki 30-36%
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- budyń waniliowy
Orzechy karmelowe:
-
300g orzechów włoskich krojonych
-
50g masła
- 2 łyżki miodu
-
3 łyżki cukru
-
2 jajka
1.
Ciasto półkruche: Z podanych składników zarobić ciasto. Podpiec na lekko złoty kolor. Wystudzić.2.
Orzechy karmelowe: Uprażyć orzechy z pozostałymi składnikami. Jeszcze ciepłą masę przełożyć na podpieczone ciasto.3. Wszystkie składniki zmiksować na
gładką masę. Wyłożyć na orzechy. Piec w 170 stopniach przez
około 45 do zrumienienia ciasta. Wierzch polać polewą
czekoladową i wstawić na noc do lodówki. ( u mnie polewa to tabliczka gorzkiej czekolady, 150ml mleka i 2 łyżki masła orzechowego, podgrzane razem)
Szybkie i niebywale smaczne :)
No comments:
Post a Comment