Pages

January 13, 2019

Ciasto Jeżyki

Hejka! Bardzo się cieszę że mogę kontynuować bloga w Nowym Roku 2019! Aby był tak samo owocny i udany jak poprzedni :) Dziś zapraszam was na ciastko którego przygotowanie zajęło mi 30 minutek! Nie spodziewałam się tak dobrego efektu, jest obłędne! 
Zapraszam po przepis :)
Przepis orginalny z mojego ulubionego bloga: klik

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500g serka śmietankowego
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
  • ok 3 łyżek masła orzechowego
  • dwie garście orzechów włoskich
  • dwie garście rodzynek
  • ok 300g herbatników
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • ok pół szklanki mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka w proszku
Na dnie formy 24x24 układamy warstwę herbatników.
Żelatynę zalewamy gorącą wodą,  mieszamy aż do rozpuszczenia i odstawiany. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty i sztywny krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz żelatynę i miksujemy. Herbatniki w blaszce smarujemy masłem orzechowym.Wykładamy krem na herbatniki i przykrywamy kolejną ich warstwą.

Przygotowujemy polewę: Mleko mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy mleko w proszku, rodzynki i posiekane orzechy. Mieszamy. Wylewamy na wierzch ciasta i lekko rozsmarowujemy. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. 
SMACZNEGO!


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger