ANITIDOTUM NA TEN TYDZIEŃ: ŚLIWKI
- mają silne działanie antyoksydacyjne
- zawartość witaminy B6 i magnezu
- wykazują działanie przeczyszczające i regulujące pracę układu pokarmowego
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 180 g zimnego masła lub margaryny
- 4 żółtka
Budyń
- 1 budyń waniliowy
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
Owoce
- 700g śliwek węgierek
- 2 łyżki ziemniaczanej
Beza
- 4 białka
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Po dodanym cukrze ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną. Na podpieczonym spodzie wyłożyć budyń, na budyniu położyć śliwki, przykryć bezą i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 170 stopniach C.
Zmniejszyć temperaturę do 60 stopni C i włączyć termoobieg, suszyć bezę przez 20 minut.
No comments:
Post a Comment