Pages

November 01, 2018

Ciasto kokosowiec

Witam! Dziś ciasto dla fanów kokosowych smaków. Mięciutki kakaowy biszkopt, krem kokosowy, beza z wiórkami kokosowymi, przepyszna polewa czekoladowa oraz orzechy. Pogoda nas rozpieszcza w tym roku, jak na 1 listopada muszę przyznać że jest bardzo cieplutko <3 więc na dokładkę aby czuć się jeszcze lepiej należy się zjeść coś słodkiego. :)

Biszkopt ok 22x33cm

  • 5 jaj
  • 3 łyżki kakao
  • 3\4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
 bezę:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g wiórek kokosowych
krem kokosowy:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g twarożku śmietankowego
  • pół szklanki cukru pudru lub mniej do smaku
  • 3 łyżki żelatyny
Polewa:
  • 125g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki mleka
Wszystko rozpuść w garnuszku. Zostawić do lekkiego ostudzenia. 
Dodatkowo:
  • szklanka posiekanych orzechów (dowolnych)
  • pół słoiczka dżemu (ja dałam agrestowo-porzeczkowy) 
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem a następnie zmiksować z żółtkami. Mąkę wymieszać z kakao i wymieszać z masą jajeczną. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 30 minut. Wystudzić.
Beza: białka ubić,  kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać cukier a następnie wiórki kokosowe. Formę wyścielić papierem i wyłożyć pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około pół godziny. 
Krem: Wiórki kokosowe zalać mlekiem i zostawić do napęcznienia.. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę zmiksować z twarożkiem i masą kokosową. Dodać lekko wystudzoną żelatynę i dokładnie ale powoli miksować. 
Biszkopt nasączyć, rozsmarować dżem. Nałożyć krem a następie na to upieczoną wcześniej bezę. 
Polać wystudzoną polewą i posypać orzechami. Włożyć na noc do lodówki. Smacznego!




No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger