Biszkopt ok 22x33cm
- 5 jaj
- 3 łyżki kakao
- 3\4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 150 g wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki mleka
- 100 g wiórek kokosowych
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g twarożku śmietankowego
- pół szklanki cukru pudru lub mniej do smaku
- 3 łyżki żelatyny
- 125g margaryny
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- szklanka posiekanych orzechów (dowolnych)
- pół słoiczka dżemu (ja dałam agrestowo-porzeczkowy)
Beza: białka ubić, kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać cukier a następnie wiórki kokosowe. Formę wyścielić papierem i wyłożyć pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około pół godziny.
Krem: Wiórki kokosowe zalać mlekiem i zostawić do napęcznienia.. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę zmiksować z twarożkiem i masą kokosową. Dodać lekko wystudzoną żelatynę i dokładnie ale powoli miksować.
Biszkopt nasączyć, rozsmarować dżem. Nałożyć krem a następie na to upieczoną wcześniej bezę.
Polać wystudzoną polewą i posypać orzechami. Włożyć na noc do lodówki. Smacznego!
No comments:
Post a Comment