Pages

August 16, 2019

Cytrynowa pianka

Hejka! Dziś przedstawiam wam kolejny przepis na typowe letnie orzeźwiające (tak wiem upałów już nie ma ale pora roku zobowiązuje) ciasto!  Lekki biszkopt, genialna mleczna pianka cytrynowa, galaretka oraz mus z bitej śmietany. Świetnie się kroi i tak też wygląda! Coś pięknego ;)
Mam wiadomość. W sobotę (jutro) wyjeżdżam na mój między wyspowy trip! Wygląda to tak że lecę na 2 tyg. do Irlandii a potem do Anglii. Powrót zaplanowałam 8 września. Także na nowe przepisy trzeba będzie poczekać :(( Do napisania! 
click



 Biszkopt:



  • 4 duże jajka
  • szklanka cukru 
  • szklanka mąki
  • budyń waniliowy



Pianka cytrynowa:


  • 2 opakowania Śnieżki
  • 2 szklanki mleka (najlepiej 3,2%)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 350 ml wrzątku



Warstwa śmietanowa:



  • 500 ml kremówki
  • 70 ml wrzątku
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka żelatyny 

Dodatkowo:



  • 2 galaretki cytrynowe
  • 700 ml wrzątku



Cukier ubijamy z jajkami przez około 10 minut na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niej  przesianą z budyniem mąkę. Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników.

Spód blaszki o wymiarach 22x33 wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy olejem a następnie przelewamy do niej ciasto i przy pomocy łyżki wyrównujemy wierzch.

Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 18-20 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
2 galaretki rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i studzimy do momentu, aż zacznie tężeć (ale będzie jeszcze płynna). Mleko miksujemy ze Śnieżkami do chwili aż uzyskamy konsystencję bitej śmietany, a następnie dodajemy galaretkę i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili połączenia się składników. Od razu przekładamy ją na biszkopt i wyrównujemy wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę.
W czasie kiedy masa tężeje, rozpuszczamy kolejne dwie galaretki, tym razem w 650 ml wrzątku. Studzimy je momentu aż będą całkiem zimne, a następnie delikatnie wylewamy na zastygniętą masę. Ciasto ponownie zostawiamy w lodówce do momentu całkowitego zastygnięcia galaretki.

Ostatnim etapem jest przygotowanie masy śmietanowej. Żelatynę zalewamy 70 ml wrzątku i dokładnie mieszamy aby całkowicie się rozpuściła a następnie studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a kiedy będzie już sztywna, cały czas miksując wlewamy żelatynę.

Śmietanę  rozsmarowujemy na galaretce.

Smacznego :)



No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger