Biszkopt:
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- Pianka cappuccino:
- 110g cappuccino czekoladowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- cukier puder do smaku
- 500ml śmietany 30%
PLUS:
- Nutella do posmarowania ciasta
- gorzka czekolada
Forma 24cm
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę dodając cukier. Ciągle miksując dodawać żółtka. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek i wymieszać. Wyłożyć do formy i piec w temp. 180 stopni ok 30 minut.Wystudzić.
2. Mus truskawkowy: Truskawki umyć usunąć szypułki i pokroić. Jeżeli bardzo kwaśne dodać trochę cukru, ja nie dawałam. Zmiksować na mus. Garnek z truskawkami postawić na ogniu i podgrzewać. Do gorących wsypać galaretki truskawkowe. Dokładnie wymieszać i zostawić w chłodnym miejscu do lekkiego stężenia.
3. Biszkopt włożyć do formy w której był pieczony. Nutellę rozsmarować na biszkopcie.
4. Wyłożyć tężejący mus truskawkowy i wstawić do lodówki.
5. Cappuccino wsypać do miski i zalać 1/4 szkl gorącej wody. Wymieszać i schłodzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4-1/2 szkl gorącej wody.
6. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać zimne cappuccino i żelatnę. Uważać by nie powstały grudki! Krótko zmiksować i wylać na zastygnięty mus truskawkowy. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dowolnie udekorować.np posypać czekoladą.
No comments:
Post a Comment