Pages

June 03, 2018

Ciasto truskawkowiec z musem cappuccino

Hejka! Uff ale ciepło! Ja tam nie będę narzekać bo taką pogodę bardzo lubię ;) Dziś proponuje wam idealne ciasto na takie temperatury. Kakaowy biszkopt, mus truskawkowy oraz pyszna pianka czekoladowo-kawowa..nic tylko zajadać. Mniam! 

 Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
  • 600g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Pianka cappuccino:
  • 110g cappuccino czekoladowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder do smaku
  • 500ml śmietany 30%

PLUS: 

  • Nutella do posmarowania ciasta
  • gorzka czekolada

Forma 24cm



 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę dodając cukier. Ciągle miksując dodawać żółtka. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek i wymieszać. Wyłożyć do formy i piec w temp. 180 stopni ok 30 minut.Wystudzić.
2. Mus truskawkowy: Truskawki umyć usunąć szypułki i pokroić. Jeżeli bardzo kwaśne dodać trochę cukru, ja nie dawałam. Zmiksować na mus. Garnek z truskawkami postawić na ogniu i podgrzewać.  Do gorących wsypać galaretki truskawkowe. Dokładnie wymieszać i zostawić w chłodnym miejscu do lekkiego stężenia.
3. Biszkopt włożyć do formy w której był pieczony. Nutellę rozsmarować na biszkopcie.
4. Wyłożyć tężejący mus truskawkowy i wstawić do lodówki.
5. Cappuccino wsypać do miski i zalać 1/4 szkl gorącej wody. Wymieszać i schłodzić. Żelatynę rozpuścić  w 1/4-1/2 szkl gorącej wody.
6. Śmietanę ubić z cukrem.  Dodać zimne cappuccino i żelatnę. Uważać by nie powstały grudki! Krótko zmiksować i wylać na zastygnięty mus truskawkowy. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dowolnie udekorować.np posypać czekoladą.


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger