Pages

June 19, 2018

Kruche ciasto z porzeczkami i jogurtową bezą

Hejka! Ah jak ja kocham lato! Cieplutko, wakacje, wolny czas, cała masa owoców.... Idealnie! Rok szkolny można uznać nieformalnie za zakończony. W końcu! Muszę powiedzieć że nie należał do szczególnie lekkich i udanych ehh.. Na osłodę- ciasto na rozpoczęcie sezonu porzeczkowego: kruche ciasto, porzeczki oraz obłędna, lekka pianka `beza` jogurtowo-kokosowa. Ciasto najlepiej smakuje z mrożoną kawą oraz gałką lodów <3

 Blaszka 22x33 cm

Ciasto;

- 3 szklanki mąki,
- 1 margaryna 

- ¾ szklanki cukru pudru,
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
- 5 białek,
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g wiórek kokosowych
- 5 łyżek jogurtu greckiego
Dodatkowo:
- Około 400 g czerwonej porzeczki



Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części: jedną mniejszą drugą większą. Wkładamy do lodówki na ok 15 minutek. Większą częścią wykładamy dno blaszki. Posypujemy kaszą manną by ciasto nie przesiąkło sokiem z owoców. Owoce obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy. Wykładamy na ciasto.
Masa kokosowa: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, budyń, kokos) oraz jogurt. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na owoce.
Drugą połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na masę lub jak ja robimy kratkę. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w 180˚C.
SMACZNEGO!


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger