Pages

January 28, 2018

Harataniec


Witajcie! Powrót po krótszej przerwie :) Ferie oficjalnie uważam za rozpoczęte! Co u mnie? Po staremu. Nauka, szkoła, tylko zdrowie coś szwankuje ale to nic, jestem optymistką i wierzę że będzie dobrze. Dziś zapraszam na pyszne ciasto, które zaskoczy was smakiem. Sernik, kruszonka, brzoskwinie, beza..czy to nie jest idealne połączenie? Spróbujcie sami! 
ANTIDOTUM NA TEN TYDZIEŃ: BRZOSKWINIE
Oczyszczają organizm z toksyn i produktów przemiany materii, co jest bardzo korzystne dla osób wzmagających się z reumatyzmem oraz chorobami nerek. Pobudzają też procesy trawienne, dlatego poprawiają złą przemianę materii. Ostatnie badania dowodzą , że w owocach istnieje dodatkowy czynnik wspomagający walkę z kancerogenami. To owoce, które łagodzą stresy i poprawiają nastrój.


Składniki ciasta
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 -3 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao 

Składniki masy serowej:
  • 500 g sera półtłustego
  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 16 g  cukru wanilinowego lub własnej roboty z naturalną wanilią 

Beza:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel brzoskwiniowy
  • drobno pokrojone i osączone z syropu brzoskwinie (z 1 puszki 850 g) 

Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na trzy części - do jednej dodajemy kakao. Wszystkie trzy części owijamy w folię spożywczą i dobrze schładzamy w zamrażarce.
Wykonanie masy serowej:
Ser rozcieramy widelcem. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo dajemy ser, a następnie mąkę ziemniaczaną i dobrze ucieramy.
Układanie warstw ciasta:
Do formy 22x33cm  ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część jasnego ciasta.
Na cieście rozkładamy połowę drobno pokrojonych i osączonych z syropu brzoskwiń. Na brzoskwinie ścieramy na dużych oczkach ciasto kakaowe.
Na ciasto kakaowe wykładamy delikatnie masę serową i "posypujemy" pozostałymi drobno pokrojonymi brzoskwiniami.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier, a następnie kisiel. Otrzymaną sztywną masę wykładamy równomiernie na brzoskwinie.
Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta jasnego.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175°C przez ok. 40-45 minut do zarumienienia, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. :)


PRZEPIS ORGINAL



No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger