ANTIDOTUM NA TEN TYDZIEŃ: JABŁKA
- działanie ochronne działanie na układ sercowo-naczyniowy
- wywołują długie uczucie sytości
- wpływają pozytywnie na wygląd skóry
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła lub margaryny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- Nadzienie:
- 1 kg obranych jabłek
- trochę cukru do smaku
- cukier puder do oprószenia
Masa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tarce, przełożyć do garnka i podsmażać do momentu aż jabłka się rozpadną i powstanie dżemik.Jeśli jabłka są kwaśne dosłodzić do smaku.
Wszystkie składniki dodać do miski i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części,jedną wyłożyć na dno blaszki 33*23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, resztę ciasta owinąć folią spożywczą i odłożyć razem z blaszką w zimne miejsce na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, rozłożyć równomiernie zimne jabłka. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć kratkę na jabłkach.
Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni i piec około 40 minut.
Zimną szarlotkę przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
![]() |
Polecam podawać z bitą śmietaną na ciepło <3 |
No comments:
Post a Comment