Ufff wakacje tuż tuż! Na całe szczęście.
Brownie
- 200 g gorzkiej czekolady
- 120 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 łyżki oleju
- 200 g cukru
- 3 jajka
- szczypta łyżeczki soli
Sernik
- 1 kg sera (ja dałam twarożek śmietankowy)
- 180 g cukru
- 120 ml śmietany kremówki 30%
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- garść listków mięty
- 50 ml likieru miętowego chodź niekoniecznie likier miętowy nada masie serowej koloru miętowego i mocniejszego smaku***
Warstwa owocowa
- 800 g truskawek
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru
Brownie
Składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj w misce. Czekoladę połam na kawałki. Na małym ogniu w garnku podgrzewaj czekoladę razem z masłem i olejem, aż się całkowicie roztopi. Zdejmij z ognia. Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj. Kiedy masa nieco przestygnie, ale nadal będzie ciepła (nie gorąca) dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj składniki suche, wymieszaj. Masę czekoladową przełóż do blachy, wyrównaj. Piecz w temperaturze 180 stopni C, przez około 15 minut.
Sernik
Śmietanę podgrzej z pokrojonymi listkami mięty i likierem ok 15 minut. Ostudź i odsącz listki. Do dużej miski włóż ser, cukier, mąkę, śmietanę i miksuj na jak
najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie
dodaj po jednym jajku, za każdym razem miksuj tylko do połączenia się
składników, na najmniejszych obrotach miksera. Masę serową przełóż na
podpieczony spód brownie. Sernik piecz początkowo w temperaturze 180
stopni C przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i
piecz przez następne 45 minut. Wystudź w piekarniku, przy uchylonych
drzwiczkach. Wyjmij i wstaw do lodówki.
Warstwa owocowa
Żelatynę zalej 3 łyżkami wody, odstaw do napęcznienia. Truskawki pokrój. Owoce z cukrem
przełóż do garnka, podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 3 łyżkami wody, dodaj do gotujących się
owoców. Zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj napęczniałą żelatynę do owoców i
mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie gotuj! Pozostaw
masę do całkowitego przestudzenia, przełóż na schłodzony sernik i
wyrównaj.
Sernikobrownie włóż do lodówki na całą noc.
![]() |
INSPIREJSZYN |
No comments:
Post a Comment