Pages

June 16, 2018

Miętowe serniko-brownie z truskawkami

Hejka! Sezon truskawkowy dobiega końca. Niestety ponieważ truskawki to moje ulubione owoce, tyle można z nimi wymyślić wypieków! No ale po nich nadchodzi sezon na kolejne owoce. Moja propozycja na dziś to mocno czekoladowe brownie, lekko miętowy sernik oraz truskawkowa frużelina. Przepyszne! 
Ufff wakacje tuż tuż! Na całe szczęście. 
 Brownie
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki oleju
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • szczypta łyżeczki soli

Sernik
  • 1 kg sera (ja dałam twarożek śmietankowy)
  • 180 g cukru
  • 120 ml śmietany kremówki 30%
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • garść listków mięty 
  • 50 ml likieru miętowego chodź niekoniecznie likier miętowy nada masie serowej koloru miętowego i mocniejszego smaku***

Warstwa owocowa
  • 800 g truskawek
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru

Blacha o wymiarach ok. 33x22cm

Brownie
Składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj w misce.
Czekoladę połam na kawałki. Na małym ogniu w garnku podgrzewaj czekoladę razem z masłem i olejem, aż się całkowicie roztopi. Zdejmij z ognia. Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj. Kiedy masa nieco przestygnie, ale nadal będzie ciepła (nie gorąca) dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj składniki suche, wymieszaj. Masę czekoladową przełóż do blachy, wyrównaj. Piecz w temperaturze 180 stopni C, przez około 15 minut.

Sernik
Śmietanę podgrzej z pokrojonymi listkami mięty i likierem ok 15 minut. Ostudź i odsącz listki. Do dużej miski włóż ser, cukier, mąkę, śmietanę i miksuj na jak najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie dodaj po jednym jajku, za każdym razem miksuj tylko do połączenia się składników, na najmniejszych obrotach miksera. Masę serową przełóż na podpieczony spód brownie. Sernik piecz początkowo w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i piecz przez następne 45 minut. Wystudź w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmij i wstaw do lodówki.

Warstwa owocowa
Żelatynę zalej 3 łyżkami wody, odstaw do napęcznienia. Truskawki pokrój.  Owoce z cukrem przełóż do garnka, podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 3 łyżkami wody, dodaj do gotujących się owoców. Zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj napęczniałą żelatynę do owoców i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie gotuj! Pozostaw masę do całkowitego przestudzenia, przełóż na schłodzony sernik i wyrównaj. 
Sernikobrownie włóż do lodówki na całą noc.


INSPIREJSZYN

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger