Pages

November 19, 2017

Śmietankowe cappuccino

Czy tylko mnie już zaczyna denerwować to że po godzinie 16 jest ciemna noc? Przez to czuje się gorzej, wracam że szkoły-ciemno, wstaje-ciemno a zrobienie w miarę ładnego zdjęcia to już sztuka! Także mam nadzieję że wybaczycie mi to że dzisiejsze zdjęcia mają jakość kalkulatora. Najgorzej to dopiero listopad...Na szczęście to tylko jedyny minus zimy. Teraz coś na osłodę. Dziś zapraszam was na pyszne, kremowe ciasto. Biszkopt, kawa, mascarpone,czekolada. Mmm czy może być lepiej? :)
ANTIDOTUM NA TEN TYDZIEŃ:KAWA
Kawa działa pobudzająco - zawarta w niej kofeina przyśpiesza akcje serca, podnosi ciśnienie krwi
ale to każdy wie:) Co więcej?
Picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątroby, wpływa na to zawarty w kawie kwas chlorogenowy.
Kofeina wpływa na aktywność kory mózgowej, przyspiesza reakcje umysłowe. Ma wpływ na opóźnienie rozwoju chorób takich jak choroba Alzheimera.


Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dno blachy 22x33cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie
sztywna, dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180C  25- 30 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć i wystudzić.

Masa cappuccino:
  • 180g margaryny/ masła ( powinna być w temperaturze pokojowej!)
  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opakowanie kawy cappuccino 110 g (ja dałam orzechowe)

Połowę mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe mleko, obie mąki i zmiksować. Na koniec wsypać proszek cappuccino i krótko zmiksować. Mieszankę wlać na gotujące się mleko. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować około 1 minuty, rozcierając ewentualne grudki. Tak przygotowany budyń odstawić do wystygnięcia. Miękką margarynę utrzeć na puch. Kolejno dodawać dodawać po łyżce budyniu. Miksować do uzyskania gładkiego kremu 

Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone (Śmietanka i serek powinny być schłodzone!)
  • 4 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubijać do konsystencji gęstego kremu.
Dodatkowo:
  • herbatniki  ok. 200 g
  • coś do nasączenia, ja dałam nalewkę śliwkową :) wersja nie dla dzieci 
Składanie ciasta:
Wystudzony biszkopt odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier do pieczenia, ponownie umieścić go w blaszce i nasączyć. Wyłożyć masę cappuccino, wyrównać. Na masie ściśle warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć ubitą śmietanę, wyrównać (pozostałe herbatniki pokruszyć, wymieszać z kakao i łyżeczką cukru pudru i posypać wierzch ciasta lub po prostu posypać czekoladą). Wstawić do lodówki na całą noc. 
SMACZNEGO!

INSPIREJSZYN


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger