ANTIDOTUM NA TEN TYDZIEŃ: DYNIA
Dziś dynia jest symbolem Halloween i znajdziemy ją w wielu kosmetykach. Jednak jej historia sięga już XV wieku, kiedy Krzysztof Kolumb sprowadził warzywo na kontynent. Zawiera duże ilości beta-karotenu, prowitaminy A, poleca się ludziom z miażdżycą, ze stwardnieniem tętnic, z nadciśnieniem tętniczym. Kompot z dyni wypity na pusty żołądek działa jako środek na zaparcia.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki margaryny
- 4 łyżki kakao
- 1 jajko
ºC ok 10-15 minut.
UWAGA: Mi zostało troche ciasta, więc wyciełam kształty i zrobiłam ciasteczka i kilka z nich pokruszyłam i dałam na wierzch sernika:)
Składniki na masę serową:
- 750g twarogu śmietankowego
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 350 g puree z dyni (dynie pokroić na kawałki i piec w 200ºC aż do miękkości)
- 200 g masy kajmakowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
W misie miksera umieścić wszystkie
składniki. Zmiksować do połączenia, nie
miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Masę serową przelać na podpieczony spód. Piec w 180ºC przez 35 minut a następnie zmniejszyć temperature do 130-120 i piec tak ok 40 minut aż dościęcia się środka sernika.Wystudzić w uchylonym piekarnkiu.
Górę posmarować resztą masy kajmakowej. Włożyć do lodówki na noc. Smacznego!!
![]() |
INSPIREJSZYN |
No comments:
Post a Comment