Pages

December 06, 2017

Miodownik z biszkoptami

Heja! Dawno mnie tu nie było ale teraz mam tyle nauki że głowa mała! No cóż, taki los biolchemu;) Czy wy to czujecie? Już grudzień! Jeden z moich ulubionych miesięcy w roku. Chyba się domyślacie dlaczego. Śnieg, mikołajki, święta...mówcie co chcecie ale ja nadal czuję tę magię. Po prostu to kocham! Więc  przechodząc do sedna, dziś ciasto typowo zimowe: placki miodowe, masa z kaszy manny, bita śmietana. Zapraszam na przepis a następny...dopiero na święta. Dlaczego? Jak co roku przez cały adwent nie piekę ciast by trochę odpocząć i zająć myśli czymś innym. Spokojnie, nie zawiodę was ponieważ w lodówce czeka ciasto na piernik staropolski. Ja jestem ciekawa co z tego wyjdzie a wy?:) 
ANTIDOTUM NA TEN TYDZIEŃ: KASZA MANNA
Serio? Ona ma jakieś właściwości?! Też się zdziwiłam :) no więc:

 W składzie posiada cenną rzecz- jod. Grysik jest niezwykle bogatym źródłem tego minerału. Dostarcza nam dużą ilość skrobi i białka. Wspomaga pracę mózgu ponieważ szybko dostarcza energii z powodu wysokiego indeksu glikemicznego. 

Blaszka 24/24 cm

  • Miodowe blaty:
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g cukru pudru
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka

Wszystkie składniki przełożyć do miski, zagnieść szybko jednolite ciasto i schłodzić 20 minut w lodówce. Podzielić na dwie równe części. Ciasto rozwałkować na dwa placki,  wylepić dno jednakowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i  piec 10-12 minut lub do uzyskania złocistego koloru.
Po upieczeniu wystudzić. Można użyć jednej blaszki i piec po jednym.

  • Krem grysikowy:
  • 500 ml mleka
  • 80 g  cukru
  • 6 czubatych łyżek kaszy manny 
  • 180g masła
  • biszkopty
  • 150 ml naparu z rozpuszczalnej kawy
Mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę ,cały czas mieszając gotować ok 3 minuty aż masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, zostawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimną masę grysikową , przygotować gęsty krem.

  • Warstwa śmietanowa:
  • 350ml śmietany 30%
  • 1 śmietan fix 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Gorzkie kakao do oprószenia
Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na gęstą pianę, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fix,  zmiksować.

Na jednym miodowym blacie wyłożyć połowę masy grysikowej, biszkopty maczać w zimnym naparze z kawy, ułożyć na kremie, przykryć resztą kremu docisnąć drugim miodowym blatem. 

Wykładamy warstwę śmietanową, oprószamy przez sitko grubo kakao. Ciasto chłodzimy w lodówce.
Najlepsze po 2 dniach :)
INSPIREJSZYN
 A oto moje ciasto katastrofa. Nic nie wyszło jak trzeba i specjalnie jeszcze o 21 leciałam do sklepu po ratunkowe składniki i choć ciasto wygląda jak wygląda, muszę przyznać że w smaku było niezłe. Hm. ;)

Szybko dostarcza naszemu organizmowi energii, pobudzając metabolizm oraz pracę mózgu.

http://bonavita.pl/kasza-manna
Szybko dostarcza naszemu organizmowi energii, pobudzając metabolizm oraz pracę mózgu.

http://bonavita.pl/kasza-manna

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger