ANTIDOTUM NA TEN TYDZIEŃ: Wyjątkowe:
DUŻO MIŁOŚCI I RADOŚCI<3 której oczywiście dostarczą nam wypieki:)

500g mąki
200g zimnego masła lub margaryny
6 żółtek
pół szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier
puder oraz zimne masło. Rozdrabniamy na kruszonkę. Dodajemy żółtka i wyrabiamy jednolite ciasto. Wkładamy na ok 30 minut do lodówki.
BEZA:
6 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100g wiórków kokosowych
50g rodzynek
100g poszatkowanych orzechów włoskich
50g rodzynek
100g poszatkowanych orzechów włoskich
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo i bardzo powoli dodajemy
cukier. Miksujemy, aż piana będzie lśniąca i na końcu wsypujemy mąkę.
Delikatnie mieszamy.. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, rodzynki i orzechy, delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. UWAGA Jeśli mamy tylko jedną blaszkę odpowiedniej wielkości lub możemy (jak ja) piec tylko jedną porcje ciasta to wykonujemy bezę z połowy składników pieczemy jedną partię i następnie robimy to samo! Chodzi o to by czekając na upieczenie beza nie opadła.
KREM:
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
2 żółtka
200g miękkiego masła
Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i
mąką. Dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy, żeby nie było grudek. Czekamy, aż zgęstnieje. Studzimy.
Masło ucieramy mikserem i dodajemy stopniowo budyń. Miksujemy na jednolity krem.
PLUS
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub wiśniowego
Ciasto dzielimy na pół. Wykładamy jedną część ciasta na spód. Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki aby je pokryć i wykładamy
połowę masy bezowej lub całą zależy jak robiliśmy *pisałam wyżej*
Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 175 stopni.
Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta.
Po upieczeniu studzimy placki i przekładamy masą budyniową. Chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!
![]() |
INSPIERJSZYN |
No comments:
Post a Comment