Pages

May 30, 2018

Torcik z masłem orzechowym

Hejka! Dziś coś dla wielbicieli masła orzechowego! Co prawda, ciasto powstało całkiem przypadkiem i było robione bardzo na szybko ale jak wiemy w przypadkowy sposób powstało wiele niesamowitych odkryć. Niby to tylko biszkopt i krem lecz czasem najprostsze połączenia są najlepsze. Puszysty biszkopt, krem orzechowy, truskawki i kawałki ciasteczek. Czy może być lepiej?



Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej


Krem orzechowy
• 750 ml mleka
• 1/2 szklanki cukru
• 3 pełne łyżki mąki pszennej
• 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
• 180g masła w temp. pokojowej oraz masło orzechowe


PLUS:
  • truskawki (ok. 500g) 
  • pokruszone maślane ciasteczka (mi zostały z innego wypieku)

Przygotowanie (tortownica 22cm):

 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty.
Tortownicę  wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.
KREM:
Do garnuszka odlać szklankę mleka, dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem. Na gotujące się mleko wlać wcześniej przygotowaną mieszankę z mleka i mąki. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia budyniu. Gotowy budyń odstawić do całkowitego ostudzenia.
W dużej misie utrzeć masło na puch. Do utartego masła powoli dodawać zimny budyń. Ucierać mikserem na wolnych obrotach do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. Następie dodać ok 5 łyżek masła orzechowego lub więcej do smaku.

SKŁADANIE:
Biszkopt(można nasączyć)- krem na którym układamy pokrojone truskawki-biszkopt- krem-biszkopt-krem- pokruszone ciasteczka i truskawki



No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger