Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem orzechowy
• 750 ml mleka
• 1/2 szklanki cukru
• 3 pełne łyżki mąki pszennej
• 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
• 180g masła w temp. pokojowej oraz masło orzechowe
PLUS:
- truskawki (ok. 500g)
- pokruszone maślane ciasteczka (mi zostały z innego wypieku)
Przygotowanie (tortownica 22cm):
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na
sztywną pianę. Pod koniec ubijania
dodawać partiami cukier.
Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę.
Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki by
składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że
biszkopt będzie bardzo puszysty.
Tortownicę wyłożyć
papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie
przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około
35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z
wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w
temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.
KREM:
Do garnuszka odlać szklankę mleka, dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę
pszenną, dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem. Na gotujące się mleko wlać wcześniej przygotowaną
mieszankę z mleka i mąki. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
Gotowy budyń odstawić do całkowitego ostudzenia.
W dużej misie utrzeć masło na puch. Do utartego masła powoli dodawać zimny budyń. Ucierać mikserem na wolnych obrotach do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. Następie dodać ok 5 łyżek masła orzechowego lub więcej do smaku.
W dużej misie utrzeć masło na puch. Do utartego masła powoli dodawać zimny budyń. Ucierać mikserem na wolnych obrotach do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. Następie dodać ok 5 łyżek masła orzechowego lub więcej do smaku.
SKŁADANIE:
Biszkopt(można nasączyć)- krem na którym układamy pokrojone truskawki-biszkopt- krem-biszkopt-krem- pokruszone ciasteczka i truskawki
No comments:
Post a Comment