Pages

May 26, 2018

Tarta cytrynowa z lemon curd

Hejka! Dziś zapraszam was na idealną tartę sernikową na kruchym spodzie z pysznym moim ulubionym lemon curd, gorzką czekoladą oraz bitą śmietaną. Trochę spóźniony wpis ale w szkole jest tyle rzeczy do zrobienia że nie mam na nic czasu. Dobrze że niedługo jest wolne bo bym się wykończyła. No ale teraz zapraszam po przepis! 
Pod spodem zdjęcie tortu który robiłam na zamówienie. :)


Add caption
PRZEPIS Z

Składniki na formę na tartę o średnicy 26 cm:
Ciasto:

* 200 g mąki
* 130 g masła
* 4  łyżki cukru pudru
* 1  jajko

Sernik:

*500g twarogu śmietankowego
* 3 jajka
* 2/3 szklanki cukru
* 2 łyżki cukru waniliowego

Lemon curd:

* 2 duże cytryny
* 2 duże jajka
* 100 g cukru
* 70 g masła

Dodatkowo:

* ok. 300 ml kremówki
oraz 50g gorzkiej czekolady do posypania. 

LEMON CURD: Cytryny dokładnie myjemy. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
Jajka łączymy z cukrem w rondelku z grubym dnem i ubijamy trzepaczką lub blenderem do chwili połączenia się  a następnie podgrzewamy je na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Po około 2-3 minutach dodajemy sok, skórkę z cytryn oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy praktycznie cały czas do chwili połączenia się składników. Kiedy krem zacznie się gotować zdejmujemy go z ognia i przecedzamy przez gęste sito. Wystudzony krem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki  aby zastygł.(ok 2h)
SPÓD: Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na podsypaną mąką deskę i formujemy w kulę, a następnie wałkujemy i wykładamy nim podsypaną mąką formę na tartę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 8 minut.
Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Gotową masę przelewamy na ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 45 minut. Przestudzony do temperatury pokojowej sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem boki sernika dekorujemy śmietaną ubitą z zagęstnikami i cukrem pudrem, a na cały wierzch sernika wykładamy schłodzony lemon curd.
Smacznego <3




No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger