Pod spodem zdjęcie tortu który robiłam na zamówienie. :)
![]() |
Add caption |
![]() |
PRZEPIS Z |
Składniki na formę na tartę o średnicy 26 cm:
Ciasto:
* 200 g mąki
* 130 g masła
* 4 łyżki cukru pudru
* 1 jajko
Sernik:
*500g twarogu śmietankowego
* 3 jajka
* 2/3 szklanki cukru
* 2 łyżki cukru waniliowego
Lemon curd:
* 2 duże cytryny
* 2 duże jajka
* 100 g cukru
* 70 g masła
Dodatkowo:
* ok. 300 ml kremówki
oraz 50g gorzkiej czekolady do posypania.
LEMON CURD: Cytryny dokładnie myjemy. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
Jajka łączymy z cukrem w rondelku z grubym dnem i ubijamy trzepaczką lub blenderem do chwili połączenia się a następnie podgrzewamy je na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Po około 2-3 minutach dodajemy sok, skórkę z cytryn oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy praktycznie cały czas do chwili połączenia się składników. Kiedy krem zacznie się gotować zdejmujemy go z ognia i przecedzamy przez gęste sito. Wystudzony krem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki aby zastygł.(ok 2h)
SPÓD: Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na podsypaną mąką deskę i formujemy w kulę, a następnie wałkujemy i wykładamy nim podsypaną mąką formę na tartę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 8 minut.
Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Gotową masę przelewamy na ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 45 minut. Przestudzony do temperatury pokojowej sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem boki sernika dekorujemy śmietaną ubitą z zagęstnikami i cukrem pudrem, a na cały wierzch sernika wykładamy schłodzony lemon curd.
Smacznego <3
No comments:
Post a Comment