Pages

July 03, 2018

Tarta porzeczkowa

Witam! Jak tam wakacje? Pogoda od początku jest okropna: deszcz, deszcz i jeszcze raz deszcz. Jak ja tego nienawidzę! Na szczęście już ma być o wiele lepiej. Na pocieszenie pyszna tarta którą robię co roku w sezonie porzeczkowym od 4 lat :) Taka mała tradycja. Kruchutki spód, lekka masa śmietanowo- jogurtowa z porzeczkami oraz bita śmietana. Mmm zapraszam!

Składniki:
Ciasto kruche:
  • 200g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 80g cukru
  • 120g margaryny lub masła
Nadzienie:
  • ok. 500- 600g porzeczek czerwonych
  • 6 listków żelatyny (= 4 ½ łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 90g cukru
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. wyjąć i rozwałkować. Formę na tartę o średnicy 26cm wyłożyć ciastem. . Ciasto nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok.20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

MASA: Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. 300g porzeczek umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Porzeczki zmiksować z cukrem i jogurtem. Całość przetrzeć przez sitko. 100g porzeczek umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki zmiksowanych porzeczek i wymieszać, a następnie dodać do reszty porzeczek z jogurtem i dokładnie wymieszać. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Pozostawić, aż masa zacznie tężeć. (Najlepiej wstawić do lodówki, ale sprawdzać co jakiś czas, aby całkiem nie stężała). Gdy masa zacznie tężeć, ubić 200g śmietany na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy, a na końcu wmieszać delikatnie odłożone 100g porzeczek. Masę wyłożyć na ciasto i odstawić na bok. Szybko ubić 200g śmietany, przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdy. Szprycę wkładać głęboko do masy porzeczkowej i wyciskać kleksy w odstępach. Tartę wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Resztę porzeczek umyć i jeszcze wilgotne obtoczyć w cukrze. Ułożyć na tarcie. Ubić pozostałe 100g śmietany i udekorować tartę.
Smacznego.


PRZEPS Z


A TO VEGE BROWNIE Z FASOLI <3


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger