Pages

July 03, 2018

Zawijane drożdżówki z wiśniami i mascarpone

Oto mój pierwszy samodzielny wypiek drożdżowy! Myślę że wyszło nawet nieźle:) Wiśnie można zastąpić dowolnymi owocami a mascarpone twarożkiem. Zapraszam!
 CIASTO -
  • 400 g mąki pszennej
  • 180 ml mleka 
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 120 g cukru 
  • 80 g masła 
  • 4 żółtka jajek
  • 1/4 łyżeczki soli
NADZIENIE
  • 200g mascarpone
  • cukier puder 3 łyżki lub więcej do smaku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
Umyte i wydrylowane wiśnie (u mnie była to średniej wielkości miska)
  ZACZYN - w dużym kubku lub miseczce wymieszać pokruszone drożdże, 2 czubate łyżki mąki, łyżkę cukru i połowę lekko podgrzanego mleka. Odstawić na ok 15-20 minut żeby drożdże zaczęły pracować.
CIASTO - do miski wsypać mąkę, sól, resztę cukru. Dodać cały zaczyn oraz żółtka. Zagnieść ciasto. Kiedy składniki się połączyły wlać rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut aż stało się gładkie i lśniące. Ułożyć w misce i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na przynajmniej godzinę żeby ciasto wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.

NADZIENIE - serek wymieszać ze składnikami.

Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść odgazowując. Rozwałkować delikatnie na duży prostokąt o wymiarach mniej więcej 25x50 cm. Na powierzchni rozsmarować serek i rozłożyć wiśnie. Zaczynając od dłuższego boku delikatnie zwinąć całość w roladę a następnie ostrym nożem pokroić na 12 kawałków. Te kawałki ułożyć luźno w formie o wym. 22x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na jakieś 20-30 minut żeby bułeczki podrosły.

Po tym czasie formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 30 minut aż będą rumiane.

<3 Najlepsze z mlekiem.

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger