CIASTO -
- 400 g mąki pszennej
- 180 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 120 g cukru
- 80 g masła
- 4 żółtka jajek
- 1/4 łyżeczki soli
- 200g mascarpone
- cukier puder 3 łyżki lub więcej do smaku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
ZACZYN - w dużym kubku lub miseczce wymieszać pokruszone drożdże, 2 czubate łyżki mąki, łyżkę cukru i połowę lekko podgrzanego mleka. Odstawić na ok 15-20 minut żeby drożdże zaczęły pracować.
CIASTO - do miski wsypać mąkę, sól, resztę cukru. Dodać cały zaczyn oraz żółtka. Zagnieść ciasto. Kiedy składniki się połączyły wlać rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut aż stało się gładkie i lśniące. Ułożyć w misce i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na przynajmniej godzinę żeby ciasto wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.
NADZIENIE - serek wymieszać ze składnikami.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść odgazowując. Rozwałkować delikatnie na duży prostokąt o wymiarach mniej więcej 25x50 cm. Na powierzchni rozsmarować serek i rozłożyć wiśnie. Zaczynając od dłuższego boku delikatnie zwinąć całość w roladę a następnie ostrym nożem pokroić na 12 kawałków. Te kawałki ułożyć luźno w formie o wym. 22x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na jakieś 20-30 minut żeby bułeczki podrosły.
Po tym czasie formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 30 minut aż będą rumiane.
<3 Najlepsze z mlekiem.
No comments:
Post a Comment