Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 żółtek
Galaretka:
- 2 galaretki wiśniowe
- 400 g -500 g wydrylowanych wiśni
- 700 ml gorącej wody
Bita śmietana
- 350ml kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Warstwa z bezą:
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- budyń waniliowy
Wykonanie: Z podanych składników na kruche ciasto wyrabiamy
jednolitą masę i dzielimy na dwie równe części. Jedną część wykładamy na
blaszkę o wymiarach 22x33cm. Pieczemy w temp. 170*C przez 20 minut.
Drugą część ciasta wykładamy na blaszkę o tych samych wymiarach. Białka ubijamy. Dodajemy cukier. Ubitą sztywną pianę wykładamy na
nieupieczone kruche ciasto. Pieczemy ok 40 minut w tej samej temperaturze. Jeśli nie macie dwóch blaszek, upieczcie ciasta po kolei.
Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie
nam się robić dość gęsta, dodajemy wtedy nasze wiśnie,
mieszamy i wylewamy na pierwsze upieczone kruche ciasto. Schładzamy w
lodówce.
Bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Lekko przestudzoną lecz wciąż ciepłą łączymy najpierw z jedną łyżką
ubitej śmietany aby ja zahartować, następnie wlewamy do reszty miksując
żeby żelatyna dobrze się połączyła i nie było gródek. Gotową śmietanę
wylewamy na galaretkę.
Na samą górę kładziemy kruche z bezą. Schładzamy wszystko razem w
lodówce najlepiej na noc.
No comments:
Post a Comment