Pages

October 22, 2018

Ciasto Zemsta Teściowej

Hejka! Niestety ale piękna cieplutka pogoda chyba się skończyła :( Czas się przyzwyczaić do zimna, mrozu, deszczu i tym podobnych atrakcji pogodowych. Na polepszenie humoru- ciasto pod zabawną nazwą Zemsta Teściowej :) Kruche ciasto, wiśnie, galaretka, beza oraz bita śmietana. Jak dobrze czasem w lato zamrozić owoce i właśnie w takich momentach jak te cieszyć się drobnymi pozostałościami po lecie. 


Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek
Galaretka:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 400 g -500 g wydrylowanych wiśni
  • 700 ml gorącej wody

Bita śmietana
  • 350ml kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
Warstwa z bezą:
  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • budyń waniliowy

Wykonanie:  Z podanych składników  na kruche ciasto wyrabiamy jednolitą masę i dzielimy na dwie równe części. Jedną część wykładamy na blaszkę o wymiarach 22x33cm. Pieczemy w temp. 170*C przez 20 minut.
Drugą część ciasta wykładamy na blaszkę o tych samych wymiarach. Białka ubijamy. Dodajemy cukier. Ubitą sztywną pianę wykładamy na nieupieczone kruche ciasto. Pieczemy ok 40 minut w tej samej temperaturze. Jeśli nie macie dwóch blaszek, upieczcie ciasta po kolei.

Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie nam się robić dość gęsta, dodajemy wtedy nasze wiśnie, mieszamy i wylewamy na pierwsze upieczone kruche ciasto. Schładzamy w lodówce.

Bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko przestudzoną lecz wciąż ciepłą łączymy najpierw z jedną łyżką ubitej śmietany aby  ja zahartować, następnie wlewamy do reszty miksując żeby żelatyna dobrze się połączyła i nie było gródek. Gotową śmietanę wylewamy na galaretkę.

Na samą górę kładziemy kruche z bezą. Schładzamy wszystko razem w lodówce najlepiej na noc.

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger