Pages

October 12, 2018

Kostka kawowo-orzechowa

Heja! Dawno mnie tu nie było ale już się tłumaczę. Otóż to wszystko spowodowane jest szkołą tzn nadmiarem prac i nauki. Niestety ale klasa maturalna jest dość wymagająca. Na całe szczęście dziś w piątek znalazłam chwilkę by móc się z wami podzielić tym oto wspaniałym przepisem. Ciasto wykonałam na 49 urodziny mojej mamy. Moja rodzicielka jest wielkim kawoszem  :) więc ciasto musiało zawierać chodź trochę tego kofeinowego brązowego proszku. Wyszło pyszne! Szczególnie beza orzechowo kokosowa i ta pyszna polewa mmmm. Zapraszam!

Ciasto orzechowe blaszka 22x33cm
  • 6 białek
  • 150 g cukru
  • 200 g siekanych orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g wafelków orzechowych 
Krem kawowy:
  • 500 g twarożku śmietankowego
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1/4 szkl. wody
  • 4 łyżki cukru pudru lub więcej do smaku
ponadto:
  • ok. 20 sztuk herbatników kakaowych
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • opcjonalnie: łyżka kremu czekoladowego bądź nutelli 

Ciasto orzechowe - białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca  dodać orzechy, wiórki i posiekane wafelki. Całość delikatnie wymieszać.
Dno formy o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę orzechową i równomiernie rozprowadzić. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C. ok 30 minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Krem - w wysokim naczyniu umieścić twarożek, śmietankę i cukier puder. Miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodać powoli kawę. Zmiksować.
 Na ciasto wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić
 Czekoladę rozpuścić i dodać nutellę (jeśli akurat nie macie to dodajcie łyżkę masła). Na kremie ściśle ułożyć herbatniki, polać polewą, Ciasto wstawić do lodówki np na noc. SMACZNEGO!
 


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger