Ciasto orzechowe blaszka 22x33cm
- 6 białek
- 150 g cukru
- 200 g siekanych orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g wafelków orzechowych
Krem kawowy:
- 500 g twarożku śmietankowego
- 300 ml śmietanki 30 %
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1/4 szkl. wody
- 4 łyżki cukru pudru lub więcej do smaku
- ok. 20 sztuk herbatników kakaowych
- tabliczka mlecznej czekolady
- opcjonalnie: łyżka kremu czekoladowego bądź nutelli
Ciasto orzechowe
- białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce
dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca dodać orzechy, wiórki i posiekane wafelki. Całość
delikatnie wymieszać.
Dno formy o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Wlać masę orzechową i równomiernie rozprowadzić.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C. ok 30 minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Krem - w wysokim naczyniu umieścić twarożek, śmietankę i cukier puder. Miksować
do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodać powoli kawę. Zmiksować.
Na ciasto wyłożyć krem i równomiernie
rozprowadzić
Czekoladę rozpuścić i dodać nutellę (jeśli akurat nie macie to dodajcie łyżkę masła). Na kremie ściśle ułożyć herbatniki, polać polewą, Ciasto wstawić do
lodówki np na noc. SMACZNEGO!
No comments:
Post a Comment