Pages

December 01, 2018

Ciasto Krówkowy orzechowiec

Heja! Wiem, wiem dawno mnie tu nie było. Bardzo mi brakuje eksperymentowania ze śniadaniami i blogowania ale klasa maturalna nie wybiera. Jest cała masa roboty i nauki wrrr. Jednak uważam że warto przecierpieć trochę aby cieszyć się potem świetnymi wynikami z matur, najdłuższymi wakacjami i wymarzonymi studiami. :) Nie byłbym sobą gdybym pomimo tego wszystkiego odpuściła sobie pieczenia, co to to nie! Dziś zapraszam was na ciasto które na 100% zrobię na tegoroczne święta ponieważ stało się hitem w mojej rodzince:) Tak szczerze, ja osobiście uważam że robiłam o wiele lepsze i ciekawsze ciasta lecz muszę przyznać że to jest niesamowicie wyborne. Polecam szczególnie w okresie zimowym. Pyszne miodowe placki, masa budyniowa, kajmak oraz pralina orzechowa <3 Mmmm.....

Ciasto: (blacha 22x33)
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
Chrupka orzechowa:
  • 200 g orzechów włoskich grubo pokrojonych)
  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu 
 Krem:
  • 750ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • ok pół szklanki cukru 
  • 200g masła\ dobrej jakości margaryny 
Dodatkowo
  • dżem porzeczkowy
  • puszka masy krówkowej
 
Najpierw zagnieść składniki na ciasto. Podzielić na pół. Włożyć do lodówki. Następnie przygotować masę orzechową.  Orzechy, masło, cukier oraz miód umieścić w rondelku, wymieszać i gotować\smażyć przez ok 10 minut. Uważać, żeby orzechy zbytnio się nie przyrumieniły, bo wtedy stałyby się gorzkie. Następnie zdjąć rondelek z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Jeden kawałek ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć ciasto do formy. Na ciasto wyłożyć równomiernie masę orzechową, a następnie wstawić do pieczenia na około 15-20 minut. Z drugą częścią ciasta postąpić podobnie, z tą różnicą, że wstawić ją bez nałożenia masy orzechowej do piekarnika na około 15 -20 minut, do lekkiego zbrązowienia. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. W międzyczasie przygotować krem. Ugotować budynie jak jest napisane na opakowaniu lecz nie w 1l mleka lecz w podanych przeze mnie 750ml z cukrem. Wystudzić. Masło zmiksować do białości i powoli dodawać budyń.
 Pierwszy blat ciasta z warstwą orzechową ułożyć w czystej formie, a na niego wyłożyć krem. Drugi blat ciasta posmarować dżemem i ułożyć na cieście tak aby dżem był na spodzie.  Na jego wierzch wysmarować kajmak. Całość wstawić do lodówki. Smacznego!!!





    No comments:

    Post a Comment

    Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger