Ciasto: (blacha 22x33)
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 g orzechów włoskich grubo pokrojonych)
- 100 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 750ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- ok pół szklanki cukru
- 200g masła\ dobrej jakości margaryny
- dżem porzeczkowy
- puszka masy krówkowej
Najpierw zagnieść składniki na ciasto. Podzielić na pół. Włożyć do lodówki. Następnie przygotować masę orzechową. Orzechy, masło, cukier oraz miód umieścić w rondelku, wymieszać i gotować\smażyć przez ok 10 minut. Uważać, żeby orzechy zbytnio się nie przyrumieniły, bo wtedy stałyby się gorzkie. Następnie zdjąć rondelek z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Jeden kawałek ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć ciasto do formy. Na ciasto wyłożyć równomiernie masę orzechową, a następnie wstawić do pieczenia na około 15-20 minut. Z drugą częścią ciasta postąpić podobnie, z tą różnicą, że wstawić ją bez nałożenia masy orzechowej do piekarnika na około 15 -20 minut, do lekkiego zbrązowienia. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. W międzyczasie przygotować krem. Ugotować budynie jak jest napisane na opakowaniu lecz nie w 1l mleka lecz w podanych przeze mnie 750ml z cukrem. Wystudzić. Masło zmiksować do białości i powoli dodawać budyń.
Pierwszy blat ciasta z warstwą orzechową ułożyć w czystej formie, a na niego wyłożyć krem. Drugi blat ciasta posmarować dżemem i ułożyć na cieście tak aby dżem był na spodzie. Na jego wierzch wysmarować kajmak. Całość wstawić do lodówki. Smacznego!!!
No comments:
Post a Comment