Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu (najlepiej świeżo)
- 100 g masła
- 170 g drobnego cukru
- 2 żółtka ( białka zachować do lukru!)
- 1/2 szklanki drobno posiekanych migdałów
- szklanka kandyzowanej skórki pomarańczy lub innych cytrusów
- 2 łyżki miodu lub 6 łyżek melasy
- 6 łyżek brandy lub ciemnego rumu lub whiskey
W misie miksera umieścić masło i cukier.
Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać żółtka,
jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodać migdały, miód, brandy. Dodać mąkę pszenną, proszek do
pieczenia, sodę oczyszczoną, skórkę pomarańczową i wszystkie przyprawy. Wymieszać do
połączenia.
Blachę do ciastek
wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kulki - na 1 kulkę wziąć 1
łyżkę ciasta i układać na blaszce w dużych odległościach od
siebie. Lekko spłaszczyć ręką. Podczas pieczenia niewykorzystane ciasto powinno się dalej
chłodzić w lodówce!
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
- Jedno białko
- ok 1 szklanki cukru pudru
No comments:
Post a Comment