Pages

December 24, 2018

Pfeffernusse, pieprzne świąteczne ciasteczka

Hejka! Tak wiem mało mnie tu straszne, bardzo mi brakuje regularnego blogowania i dodawania przepisów ale jak już mówiłam, obiecuję że od maja jak wszystko pójdzie dobrze wracam z podwójną parą! ;)  Tak totalnie świątecznie, dziś mam dla was wyjątkowy przepis który ciekawił mnie od dawna. Są to Niemieckie korzenne ciasteczka o bardzo wyrazistym smaku. Niech was nie przestraszy iść przypraw- to ich cały sekret! Według mnie są obłędne a dodatek pieprzu dodaje im niesamowitego charakteru. Ja zamiast melasy dałam miód oraz Irish Whiskey :) Polecam!!!


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu (najlepiej świeżo)
  • 100 g masła
  • 170 g drobnego  cukru
  • 2 żółtka ( białka zachować do lukru!)
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych migdałów
  • szklanka kandyzowanej skórki pomarańczy lub innych cytrusów
  • 2 łyżki miodu lub 6 łyżek melasy
  • 6 łyżek brandy lub ciemnego rumu lub whiskey
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodać migdały, miód, brandy. Dodać mąkę pszenną,  proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, skórkę pomarańczową i wszystkie przyprawy. Wymieszać do połączenia.
Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kulki - na 1 kulkę wziąć 1 łyżkę ciasta i układać na blaszce w dużych odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć ręką. Podczas pieczenia niewykorzystane ciasto powinno się dalej chłodzić w lodówce!
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

  • Jedno białko
  • ok 1 szklanki cukru pudru 
Przełożyć do miseczki i ucierać aż będzie biały i odpowiednio gęsty. W razie potrzeby dodać więcej cukru. Polać pierniczki. SMACZNEGO!

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger