Składniki:
biszkopt
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa
Robimy jedną masę podstawową, dzielimy ją na pół i do każdej dodajemy inne dodatki
- 1 litr mleka
- 250g miękkiego masła
- 6 łyżek cukru
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- puszka brzoskwiń w syropie (syrop odlać i zachować do nasączenia)
- 3 łyżki nutelli
- 100 g czekolady z orzechami
- 50 g rodzynek plus alkohol do namoczenia
- 100 ml śmietanki 30%
- czekolada z orzechami
- 1 opakowanie herbatników maślanych
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 180 C.
Masa:
Szklankę mleka, budynie i obie mąki miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego wlewamy przygotowaną mieszankę i całość doprowadzamy do wrzenia. Powstały w ten sposób budyń przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy spirytus i krótko miksujemy. Odkładamy 3-4 łyżki masy. Pozostałą masę dzielimy na pół.
Bo jednej części dodajemy dobrze odsączone,pokrojone w kostkę brzoskwinie, odsączone.
Do drugiej połowy masy dodać nutellę, posiekaną czekoladę i rodzynki (należy je wcześnie namoczyć w alkoholu, u mnie to było whisky). Wszystko wymieszać.
Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń. Wyłożyć ciemną masę, wyrównać. Na masie ułożyć warstwę herbatników, a następnie masę z brzoskwiniami. Wierzch ciasta cienko posmarować odłożoną na początku masą. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.
Polewa
Składniki na polewę podgrzać i energicznie wymieszać.
Ciasto polać polewą i ponownie wstawić do lodówki, by polewa nieco zastygła.
Smacznego :)
No comments:
Post a Comment