Pages

May 12, 2019

Sernik mleczno-słony

Heja! Dziś zapraszam was na pyszny, kremowy sernik o niebanalnym smaku. Znajdziecie tu połączenie twarogu, herbatników, mleka skondensowanego oraz słonych orzeszków. Brzmi dziwnie? Może trochę ale na pewno zaskoczy was swoim smakiem! Wyszedł dokładnie taki jak sobie wymarzyłam. Polecam z całego serducha szczególnie dla takich wielbicieli serników jak ja:)

Składniki na spód:
  • 250 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
  • 80 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i jej boki do 3/4 ich wysokości. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej.
 Masa serowa:
• 750 g twarogu trzykrotnie (!) zmielonego
• 250 g serka śmietankowego
• 1 opakowanie budyniu waniliowego 
•1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g)
• 5 jajek
• ok szklanki cukru pudru lub mniej do smaku
• czekolada biała posiekana (tabliczka 100g)


W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut i w 140 stopniach przez ok 50 minut Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem.Wyjąć i wystudzić.

Polewa:
  •  reszta mleka skondensowanego
  • dwie łyżki masła lub więcej jak będzie za rzadkie
  • łyżka miodu
  • łyżeczka soli
  • 50g orzechów ziemnych
Wszystkie składniki gotować ok 10minut. Po lekkim wystudzeniu polać sernik i posypać orzechami.
Dobrze schłodzić najlepiej 24h. 




No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger