Składniki na spód:
- 250 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
- 80 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć
papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać,
dokładnie wklepać w dno formy i jej boki do 3/4 ich wysokości.
Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
• 750 g twarogu trzykrotnie (!) zmielonego
• 250 g serka śmietankowego
• 1 opakowanie budyniu waniliowego
• 750 g twarogu trzykrotnie (!) zmielonego
• 250 g serka śmietankowego
• 1 opakowanie budyniu waniliowego
•1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g)
• 5 jajek
• ok szklanki cukru pudru lub mniej do smaku
• 5 jajek
• ok szklanki cukru pudru lub mniej do smaku
• czekolada biała posiekana (tabliczka 100g)
W misie miksera umieścić wszystkie
składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą
kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać
masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i
piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut i w 140 stopniach przez ok 50 minut Cała
powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku
patyczkiem.Wyjąć i wystudzić.
Polewa:
- reszta mleka skondensowanego
- dwie łyżki masła lub więcej jak będzie za rzadkie
- łyżka miodu
- łyżeczka soli
- 50g orzechów ziemnych
Dobrze schłodzić najlepiej 24h.
No comments:
Post a Comment