Ciasto:
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 450 g mąki krupczatki
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 300 ml oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 500g twarogu śmietankowego
- 500ml śmietany 30%
- szklanka cukru pudru lub mniej do smaku
- 2 galaretki wiśniowe
- 500g dowolnych owoców (u mnie wiśnie i porzeczki)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Szpinak rozmrażamy na patelni. Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do blaszki 22x33cm i pieczemy ok 40 minut. Studzimy. Wszystkie składniki na krem miksujemy i wykładamy na ciasto.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Owoce miksujemy na mus i mieszamy z żelatyną. Galaretki rozpuszczamy w 500ml wrzącej wody. Dodajemy do owoców. Wkładamy do lodówki i czekamy aż zacznie tężeć. Wylewamy do ciasto. Idealnie następnego dnia!
No comments:
Post a Comment