Pages

June 09, 2019

Sernik z białą czekoladą i truskawkami

Hejka! Sezon na truskawki rozpoczęty! Tak bardzo lubię serniki że nie mogło być inaczej. Dziś zapraszam po przepis na sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami. Ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu i skandalicznie smaczne. Idealne na upały!


PRZEPIS:
 Kruchy spód:
  • 200g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 3 łyżki płatków owsianych 
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
Masa:
  • 750g twarogu śmietankowego
  • 4 łyżeczki żelatyny lub agar-agar
  • 200g białej czekolady
  • 100g wiórek kokosowych
  • 150ml jogurtu naturalnego 
  • ok szklanki cukru pudru
PLUS:
  • miseczka truskawek
  • 2x galaretka truskawkowa
 PRZYGOTOWANIE:

  Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy. Wykładamy w blaszce 22x33cm i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach aż do zarumienienia. Studzimy. 
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (ok 100ml). Czekoladę rozpuszczamy. Resztę składników miksujemy. Dodajemy stopniowo czekoladę i żelatynę. Gładką masę wykładamy na spód a na nią truskawki. Galaretki rozpuszczamy łącznie w 750ml wody i po lekkim stężeniu wylewamy na ciasto. SMACZNEGO!



No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger