PRZEPIS:
Kruchy spód:
- 200g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- 750g twarogu śmietankowego
- 4 łyżeczki żelatyny lub agar-agar
- 200g białej czekolady
- 100g wiórek kokosowych
- 150ml jogurtu naturalnego
- ok szklanki cukru pudru
- miseczka truskawek
- 2x galaretka truskawkowa
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy. Wykładamy w blaszce 22x33cm i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach aż do zarumienienia. Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (ok 100ml). Czekoladę rozpuszczamy. Resztę składników miksujemy. Dodajemy stopniowo czekoladę i żelatynę. Gładką masę wykładamy na spód a na nią truskawki. Galaretki rozpuszczamy łącznie w 750ml wody i po lekkim stężeniu wylewamy na ciasto. SMACZNEGO!
No comments:
Post a Comment