Pages

July 31, 2019

Sernik jagodowy

Witam! Tak wiem dawno mnie tu nie było. Niestety przez ten cały czas nie mogłam znaleźć kabla do apartu dzięki któremu mogłabym przegrać zdjęcia na komputer! Złośliwość rzeczy martwych ehh..Potem kiedy `magicznie` się znalazł, nie miałam totalnie czasu ani głowy do blogowania, no w końcu mam wakacje ;). Jeszcze do tego wlicza się praca w weekendy o! nawet chyba o niej nie wspominałam...myślę że to w kolejnym poście. Dziś zapraszam was na pyszny delikatny sernik jagodowy na zimno. Jest mega kremowy i przepyszny! Na spodzie z nutelli i krakersów od którego nie da się oderwać. Całość dopełnia ganache z białej czekolady....cóż chyba nie muszę dużo mówić że to NIEBO!

 Składniki:

SERNIK:
  • 1kg twarogu pół tłustego (dokładnie zmielonego w maszynce)
  • szklanka cukru pudru
  • 500g jagód
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 200ml śmietany 30%
SPÓD:
  • 300g nutelli
  • duża paczka krakersów (chyba ok 200g)
 GANACHE:
  • tabliczka białej czekolady
  • 100ml śmietany 30%
Przygotowanie:

Krakersy zmielić na pył. Wymieszać z nutellą. Wyłożyć do blaszki 24x24 lub tortownicy 24cm i uklepać. Schować do lodówki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (ok 1/3 szklanki). Wszystkie składniki na sernik zmiksować wraz z żelatyną. Wylać na spód. Wstawić do lodówki. Ganache: czekoladę rozpuścić ze śmietaną. Rozprowadzić po serniku. Schłodzić w lodowce. 


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger