Pages

July 31, 2019

Ciasto z porzeczkami i budyniową pianką

Hejka! Ostatnio wspominałam coś że mam pracę. Muszę przyznać że jest to wymarzona wakacyjna praca dla mnie ponieważ pracuję w cukierni! Jest to mała prywatna firma która produkuje lody i ciasta domowej roboty. Są one wykonywane z najlepszych składników przez właścicielkę i jej siostrę. Po prostu idealnie. Jeśli już tak piszę co się takiego wydarzyło to mogę wspomnieć że dostałam się na studia! Na weterynarię z pierwszej listy oraz z drugiej na Analitykę medyczną. Miałam wiele problemów i wewnętrznych debat z wyborem. Nie był on prosty, serio. Jednak zdecydowałam się na ten drugi kierunek. No cóż zobaczymy czy to była słuszna decyzja:)
Koniec jednak o mnie. Przejdźmy do ciasta! Kruche, delikatne, szybkie, wyważone smakowo, no perfekcyjne! Tak pokrótce ujmując ;) 
 KRUCHE CIASTO:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 250g zimnego masła
  • 5 żółtek
BUDYNIOWA PIANKA:
  • 5 białek,
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 budynie waniliowe
  • ½ szklanki oleju
DODATKOWO:
  • 350-400g porzeczek
 KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dajemy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią i umieszczamy w lodówce.  Formę prostokątną o wymiarach 33x22cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto dzielimy na dwa kawałki.Jeden większy, 2/3 całości, rozwałkowujemy i wkładamy do blachy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto studzimy. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy oba rodzaje cukru i dalej ubijamy. Następnie dodajemy budynie w proszku i miksujemy tak, aby budyń dobrze się rozprowadził w pianie. Kolejno ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę miksujemy. Na wystudzony spód wykładamy budyniową piankę, wyrównujemy. Piankę równomiernie posypujemy porzeczkami.. Na to kładziemy pozostałą część ciasta. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!



No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger