![]() |
CLICK |
Ciasto na spód:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki
- 3 łyżki kakao
- ok 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
Masa:
- 500g twarożku śmietankowego
- 300 ml kremówki
- 3 pełne łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 4 łyżki wrzątku
- 2 łyżeczki żelatyny + 75 ml wrzątku
Poncz:
- 400 ml słodkiej, zimnej kawy
- 75 ml wódki
Dodatkowo:
- 1 opakowanie biszkoptów typu lady fingers
- 1 puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym lub innej
- 400 g malin
- 2 galaretki malinowe
- 650 ml wrzątku
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niej mleko oraz przesianą z kakao mąką. Od momentu dodania mąki miksujemy na wolnych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników.
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka - ok.20 minut.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Kawę łączymy z wódką i ponczujemy nią biszkopt.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do niej kawę (zalaną wcześniej wrzątkiem). Mieszając od czasu do czasu żelatynę odstawiamy do wystygnięcia.
Twarożek łączymy z kremówką oraz cukrem pudrem. Miksujemy do chwili powstania gęstego kremu, do którego dodajemy kawę z żelatyną. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.
Połowę masy rozsmarowujemy na naponczowanym biszkopcie, a następnie układamy na niej mocno nasączone kawą z wódką biszkopty. Układając biszkopty należy zachować między nimi około 2-3 mm odstępy, które wypełniamy wyciskaną ze szprycy masą kajmakową.
Drugą część kremu delikatnie rozsmarowujemy na biszkoptach, a następnie ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Galaretkę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy do niej zamrożone maliny, energicznie mieszamy (do czasu, aż galaretka zacznie delikatnie tężeć) i przelewamy ją na masę. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem najlepiej na całą noc.
No comments:
Post a Comment