ANTIDOTUM NA TEN TYDZIEŃ: CUKINIA
- jest lekkostrawna, a więc nie obciąża naszego układu pokarmowego
- ma właściwości odkwaszające
- umożliwia” detoks” i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami
Składniki:
- 120 g masła
- 180g cukru
- 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 jajka
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30g kakao
- 2 szklanki cukinii startej na tarce
- 80g posiekanej mlecznej czekolady
Mąkę pszenną, sól, kakao, proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.
Masło i cukier umieścić w misie miksera i
utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka,
jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników.
Stopniowo wlewać olej, nie zaprzestając ucierania
Do tak utartej masy dodać przesiane suche
składniki, w trzech turach, na przemian z jogurtem, mieszając
szpatułką tylko do połączenia się składników. Na końcu dodać startą
cukinię i czekoladę.
Formę o wymiarach 22 x 33 cm
wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 -
40 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć, wystudzić.
Przed podaniem polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa *ganache* - 100g czekolady gorzkiej
- 100ml śmietany kremówki
![]() |
Mówię Wam: pychota! |
No comments:
Post a Comment