Pages

September 22, 2017

Czekoladowe warzywo

Witam Was. Ojeju jak ten czas szybko leci! Niedawno jeszcze był poniedziałek, dziś patrzę na kalendarz i widzę `22.09`. Moja reakcja: Jak to już piątek? Nauka idzie pełną parą. Weekend się należy. Codzienne siedzenie do 1 w nocy nad książkami brzmi wyczerpująco i takie też jest. Przecież to dopiero wrzesień. No ale lubię to. Żeby nauka była efektywniejsza warto przekąsić coś słodkiego a jeszcze lepiej domowego bez zbędnych ulepszaczy i tym podobnych. Oto pyszne, gliniaste, wilgotne brownie (bo za to je kochamy). Tajemniczym składnikiem tych brązowych kwadracików jest cukinia. Dobre źródło składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi. Warto skusić się na kawałek tego czekoladowego nieba! 
ANTIDOTUM NA TEN TYDZIEŃ: CUKINIA
  • jest lekkostrawna, a więc nie obciąża naszego układu pokarmowego
  •  ma właściwości odkwaszające
  •  umożliwia” detoks” i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami

Składniki:

  • 120 g masła
  • 180g cukru
  • 125 ml  oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 jajka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30g kakao
  • 2 szklanki cukinii startej na tarce
  • 80g posiekanej mlecznej czekolady

Mąkę pszenną, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.

Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników. Stopniowo wlewać olej, nie zaprzestając ucierania

Do tak utartej masy dodać przesiane suche składniki, w trzech turach, na przemian z jogurtem, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Na końcu dodać startą cukinię i czekoladę.

Formę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć, wystudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.
 Polewa czekoladowa *ganache* 
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100ml śmietany kremówki
Składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu do uzyskania polewy. Gotowym ganach`em polać ciasto. 
Mówię Wam: pychota!


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger