Pages

October 17, 2017

Łabędzi puch

To jedno z pierwszych ciast jakie zrobiłam na początku mojej przygody z pieczeniem. Dlaczego ono? Zaciekawiła mnie masa kokosowa zrobiona z dodatkiem....bułek! Tak! Nie wierzyłam że to może być zjadliwe. ;) Jednak zrobiłam, spróbowałam, rodzinka też. Werdykt- przepyszne! Bardzo polecam nie tylko dla fanów kokosa.
ANTIDOTUM NA TEN TYDZIEŃ: KOKOS
-zawiera zdrową postać tłuszczów, są one łatwo strawne i są bezpośrednio wchłaniane przez wątrobę
- stymuluje funkcje tarczycy
- w 100 g wiórków znajdziemy 3,3 mg żelaza i wiele innych witamin
 Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka
1 szklanka mąki 

2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


 Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dosypać obie mąki i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki (22 x 33 cm) i piec w 180 st.C przez ok 30 minut.


 Masa:
2 małe bułeczki np. kajzerki
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
100g wiórków kokosowych
200g masła lub dobrej margaryny
dżem z czarnej porzeczki najlepiej domowy :)



 Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły,  następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i gotować ok 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką - szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi.
Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.

Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy nasączyć np. herbatą lub alkoholem, posmarować dżemem  i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu.


 Posypka:
100g wiórek kokosowych
1 łyżka cukru
1 łyżka masła


 Składniki dać na patelnię i trzymać na małym ogniu aż do lekkiego zezłocenia się wiórek ale (!) uważać bo łatwo można przypalić. 
SMACZNEGO!


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger