Pages

October 13, 2017

Jabłkowa krówka

Zastanawiałam się czy dodać ten przepis jednak po kliku miłych recenzjach uznałam że chyba warto. Dziś przedstawiam wam ciasto które było eksperymentem. Myślę że nawet udanym chodź muszę przyznać że ja sama nie jestem z niego do końca zadowolona. Smaki fajne się łączą. Kwaśne jabłka z masą krówkową i orzechami na mięciutkim spodzie biszkoptowym. Zapraszam!
ANTIDOTUM NA TEN TYDZIEŃ: KAJMAK
Kajmak to stary element kuchni szlacheckiej. Bardzo słodka, gęsta, ciągliwa,masa powstaje podczas gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. 





Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki oleju 

 Jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niej wodę oraz olej. Kiedy składniki się połączą, odkładamy mikser, dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy (22x33cm) i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Upieczony biszkopt studzimy do temperatury pokojowej.


 Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 opakowania galaretek agrestowych
  • 1 szklanka wody
 Jabłka obieramy, trzemy na tarce i przekładamy do garnka z grubym dnem. Jabłka dusimy na niewielkim ogniu kilka minut. Wlewamy gorącą wodę, wsypujemy galaretki i mieszamy co jakiś czas, aż galaretki się całkowicie rozpuszczą. Ostudzoną masę wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na ok 1h aż masa trochę stężeje. 



Masa serowa:

  • 500g twarogu śmietankowego
  • 100g masła
  • 200g kajmaku (ja dałam smak orzechowy)
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy
Do rondelka przekładamy masło i kajmak. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia składników. Jajka miksujemy z budyniem w osobnym naczyniu, na koniec dodajemy twaróg i chwile dalej miksujemy. Masę twarogową dodajemy do rondelka z masą kajmakową. Gotujemy tak jak budyń. Ugotowaną, gorącą masę wylewamy na ciasto.

Orzechy z masą kajmakową:
 Resztę masy kajmakowej (ok 200g) podgrzewamy w garnuszku. Dodajemy ok 150g uprażonych z miodem orzechów i mieszamy. Kładziemy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na całą noc. 
SMACZNEGO!



No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger