ANTIDOTUM NA TEN TYDZIEŃ: KAJMAK
Kajmak to stary element kuchni szlacheckiej. Bardzo słodka, gęsta, ciągliwa,masa powstaje podczas gotowania mleka lub śmietanki z cukrem.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki oleju
Jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niej wodę oraz olej. Kiedy składniki się połączą, odkładamy mikser, dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy (22x33cm) i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Upieczony biszkopt studzimy do temperatury pokojowej.
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 2 opakowania galaretek agrestowych
- 1 szklanka wody
Masa serowa:
- 500g twarogu śmietankowego
- 100g masła
- 200g kajmaku (ja dałam smak orzechowy)
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy
Orzechy z masą kajmakową:
Resztę masy kajmakowej (ok 200g) podgrzewamy w garnuszku. Dodajemy ok 150g uprażonych z miodem orzechów i mieszamy. Kładziemy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
SMACZNEGO!
No comments:
Post a Comment