Pages

October 28, 2017

Sernik gruszka w czekoladzie

Tym razem zapraszam was na kremowy podwójnie czekoladowy sernik na spodzie z kakaowych herbatników oraz z gruszkami gotowanymi w winie z cynamonem. Nic tylko zrobić herbatkę, wziąć kawałek tej pyszności, usiąść po kocykiem i cieszyć się chwilą.Potem nagle w czasie błogiego spokoju sobie przypomnieć że ma się do przerobienia jeszcze cały materiał z wirusów i stos zeszłorocznych matur. Jeśli nie jesteś biolchemem możesz pominąć tą drugą część. Smacznego ciasta! ;)
ANTIDOTUM NA TEN TYDZIEŃ: GRUSZKI
Gruszka była znana już w starożytności, gruszkę poleca się osobom, które muszą spożywać jedynie rzeczy lekkostrawne z powodu wrażliwego żołądka, dzięki wysokiej zawartości potasu, obniżają one  ciśnienie krwi. Liczne flawonoidy i karotenoidy obecne w gruszkach mają silne właściwości przeciwzapalne
 Spód:
  • 200g herbatników kakaowych
  • 100g masła
Herbatniki kruszę, dodaję rozpuszczone masło i mieszam do uzyskania struktury mokrego piasku. W razie potrzeby dodaję więcej masła. Wsypuję do formy (śr. 23cm), ugniatam i wkładam do lodówki na czas przygotowania sernika.

Masa serowa:
  • 800-900g serka śmietankowego
  • 50g gorzkiej czekolady, posiekanej (reszta pójdzie na górę)
  • 100g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 125 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 jajka
  • ok 3/4 szklanki cukru do smaku :)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Śmietanę kremówkę i obie posiekane czekolady umieścić w miseczce nad kąpielą wodną. Odczekać, do roztopienia się składników, co pewien czas mieszając, do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.
W misie miksera umieścić twaróg, jajka i cukier. Zmiksować do połączenia, następnie dodać lekko przestudzony sos czekoladowy i zmiksować. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej bo taki sernik efektywnie urośnie i równie efektywnie opadnie. 
Masę serową wylać na spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piec tak ok 30 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec tak około 40 minut aż będzie ścięty. To zależy od piekarnika. Sernik studzić w piekarniku. 

Winne gruszki:
  • 3 duże gruszki
  • szklanka wina półsłodkiego lub innego
  • łyżeczka cynamonu
Do garnka dajemy wino, cynamon  i trochę wody. Zagotowujemy i dodajemy ćwiartki obranych gruszek.Gotujemy do miękkości ok 15 minut. Wyjmujemy i ostudzone kroimy na mniejsze części, kładziemy na serniku. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy na noc do lodówki by nabrał odpowiedniej struktury. Smacznego!
 

INSPIREJSZYN



No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger