Antidotum na ten tydzień: ORZECHY WŁOSKIE.
Idealne na pogodny nastrój, pozytywnie na funkcjonowanie wątroby, żołądka i jelit oraz systemu nerwowego i mózgu. Wpływają także korzystnie na kondycję skóry i włosów.
Składniki na kakaowy biszkopt:
- 7 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 140 g mąki pszennej
- 50 g kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na
sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po
łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal
ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i
kakao. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły.
Prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć
papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie
przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około
30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Składniki na blat orzechowo - bezowy:
- 4 jajka
- 140g cukru
- 250 g orzechów włoskich drobno posiekanych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
W misie miksera umieścić białka i ubić na
sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu do powstania gęstej i błyszczącej masy
bezowej. Dodać posiekane orzechy, przesianą mąkę i skrobię, delikatnie
wymieszać, tylko do połączenia.
Prostokątną formę o takich samych
wymiarach jak powyżej wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej
bezę orzechową, wyrównać. Piec w 180ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć,
wystudzić.
Składniki na krem:
W większym garnuszku zagotować mleko. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.
Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i
utrzeć do białości. Dodać skrobię
ziemniaczaną i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Do pasty
dodać 100 ml wrzącego mleka, zmiksować do połączenia.
Zahartowaną pastę jajeczną wlać do reszty
zagotowanego mleka, dobrze wymieszać, do połączenia. Postawić na palnik
(średnia moc) i zagotować, często mieszając. Od momentu zagotowania
gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z
palnika. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej i nic nie mieszać!
Masło umieścić w misie miksera i utrzeć,
do puszystości. Dodać budyń, w kilku turach,
ucierając po każdym dodaniu do otrzymania gładkiego kremu.
Składanie:
Pierwszy biszkoptowy blat położyć w blaszce, nasączyć dowolnym ponczem (u mnie nalewka wiśniowa). Posmarować równo połową kremu. Na krem położyć orzechowy blat bezowy, a na niego
wyłożyć pozostałą część kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptowym,
nasączyć go resztą ponczu Polać ganache`m.
Ganache orzechowy:
![]() |
inspiracja |
No comments:
Post a Comment