Pages

October 03, 2017

Orzechowa Maryśka

Tak, dość wyjątkowa nazwa. Jednak to ciasto na nią zasługuje. Puszysty biszkopt nasączony nutą alkoholu, krem na bazie domowego budyniu, obłędna beza orzechowa. Na górze orzechy włoskie w czekoladzie. Ciasto wprost idealne na rozpoczęcie października. Jak wiemy pogoda już nie będzie nas rozpieszczać jednak jesienne wypieki wręcz przeciwnie. Nic tylko kocyk, ulubiona książka (szczególnie repetytorium z biologii) i kawałek słodkości. Mimo tego, nie wiem czy wspominałam, nie przepadam za tym czasem w roku. Ah wiec byle do wiosny albo chociaż do Świąt Bożego Narodzenia.
 Antidotum na ten tydzień: ORZECHY WŁOSKIE.
Idealne na pogodny nastrój, pozytywnie na funkcjonowanie wątroby, żołądka i jelit oraz systemu nerwowego i mózgu. Wpływają także korzystnie na kondycję skóry i włosów.

Składniki na kakaowy biszkopt:
  • 7 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły.
Prostokątną formę o wymiarach  25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

Składniki na blat orzechowo - bezowy:
  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 250 g orzechów włoskich drobno posiekanych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
W misie miksera umieścić białka i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu do powstania gęstej i błyszczącej masy bezowej. Dodać posiekane orzechy, przesianą mąkę i skrobię, delikatnie wymieszać, tylko do połączenia.
Prostokątną formę o takich samych wymiarach jak powyżej wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej bezę orzechową, wyrównać. Piec w 180ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka
  • 4 zółtka
  • 150g cukru
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 180g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
W większym garnuszku zagotować mleko. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.
Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do białości. Dodać skrobię ziemniaczaną i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Do pasty dodać 100 ml wrzącego mleka, zmiksować do połączenia.
Zahartowaną pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać, do połączenia. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, często mieszając. Od momentu zagotowania gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej i nic nie mieszać!
Masło umieścić w misie miksera i utrzeć, do puszystości. Dodać budyń, w kilku turach, ucierając po każdym dodaniu do otrzymania gładkiego kremu. 
Składanie:
Pierwszy biszkoptowy blat położyć w blaszce, nasączyć dowolnym ponczem (u mnie nalewka wiśniowa). Posmarować równo połową kremu. Na krem położyć orzechowy blat bezowy, a na niego wyłożyć pozostałą część kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć go resztą ponczu Polać ganache`m. 

Ganache orzechowy:
  • 150g orzechów włoskich
  • 100g mlecznej czekolady
  • 120ml śmietany kremówki 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kremówkę, orzechy i wymieszać aż do połączenia. Polać gotowe ciasto i włożyć do lodówki na noc. 

inspiracja

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger