ANTIDOTUM NA TEN TYDZIEŃ: MIÓD
Jak wiemy odmian jest sporo (mój ulubiony lawendowy i gryczany)
Zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor.
Dobroczynnie wpływa na organizm w stanach przeziębienia, wspiera układ krążenia, a także regeneruje skórę.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać do połączenia się składników.
Mąkę, olej i wodę dodawać do ciasta stopniowo i na zmianę,
mieszając po każdym dodaniu szpatułką, tylko do
połączenia się składników i delikatnie.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 przesiane łyżki
kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane łyżki mąki. Tortownicę o
średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną (można również
wyłożyć papierem do pieczenia). Na sam środek formy nakładać na
przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta , najlepiej robić to dużą łyżką.
Piec około godziny w temperaturze 170ºC. Po
ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
INSPIREJSZYN
No comments:
Post a Comment