Dziś zapraszam na pyszne, puszyste jogurtowo-cytrynowe ciasto z lukrem cytrynowo-pomarańczowym oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Brzmi obłędnie co nie? :) Zapraszam po przepis!
ANTIDOTUM NA TEN TYDZIEŃ: CYTRYNY
Cytryna zawiera terpeny, są to substancje pobudzające wydzielanie śliny co z kolei pobudza procesy trawienne, które przyspieszają samooczyszczanie się organizmu. Świeży sok z cytryny, dodany do dużej szklanki wody, wypijanej o poranku, jest znakomitym sposobem na detoksykację wątroby. Oj pyszka!
Ciasto:
450 g mąki
225 g jogurtu greckiego
150 ml oleju
120 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
trochę skórki startej z cytryny oraz pomarańczy
kandyzowana skórka pomarańczowa
1.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy wraz z cukrem i
cukrem waniliowym kilka minut aż zrobią się puszyste. Cały czas miksując
dolewamy olej, skórkę cytrynową i na zmianę mąkę i
jogurt.
2.
Ciasto wylewamy do keksówki (o długości około 30 cm) wyłożonej papierem
do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 1h, do
suchego patyczka.
3.
Przygotowujemy lukier: do cukru pudru wkrapiamy sok z cytryny, skórkę i mieszamy do
uzyskania gęstego lukru. Rozsmarowujemy go na przestudzonym cieście.Posypujemy kandyzowaną skórką. Teraz kawa, książka....
![]() |
PRZEPIS Z |
No comments:
Post a Comment