Pages

February 25, 2018

Cyrtynowy jogurtowiec

Hejka! Dawno mnie tu nie było ;) Jest to spowodowane tym iż mamy okres Wielkiego Postu dość ważny dla mnie i związku z tym  przez najbliższe tygodnie będę dodawała mniej wypieków. Jednak postaram się dodawać małe słodkości.
Dziś zapraszam na pyszne, puszyste jogurtowo-cytrynowe ciasto z lukrem cytrynowo-pomarańczowym oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Brzmi obłędnie co nie? :) Zapraszam po przepis!
ANTIDOTUM NA TEN TYDZIEŃ: CYTRYNY
Cytryna zawiera terpeny, są to substancje pobudzające wydzielanie śliny co z kolei pobudza procesy trawienne, które przyspieszają samooczyszczanie się organizmu. Świeży sok z cytryny, dodany do dużej szklanki wody, wypijanej o poranku, jest znakomitym sposobem na detoksykację wątroby. Oj pyszka!

Ciasto:
450 g mąki 
225 g jogurtu greckiego 
150 ml oleju 
120 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny 

Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
trochę skórki startej z cytryny oraz pomarańczy
kandyzowana skórka pomarańczowa

1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym kilka minut aż zrobią się puszyste. Cały czas miksując dolewamy olej, skórkę cytrynową i na zmianę  mąkę i jogurt. 
2. Ciasto wylewamy do keksówki (o długości około 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 1h, do suchego patyczka. 
3. Przygotowujemy lukier: do cukru pudru wkrapiamy sok z cytryny, skórkę i mieszamy do uzyskania gęstego lukru. Rozsmarowujemy go na przestudzonym cieście.Posypujemy kandyzowaną skórką. Teraz kawa, książka....
PRZEPIS Z



No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger