Składniki na ciasto:
- 8 białek
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 3 żółtka
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g rodzynków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej. Zmielone orzechy, wiórki, rodzynki, przesianą
mąkę i proszek do pieczenia - wymieszać, odłożyć.
W misie miksera ubić białka, na sztywno.
Łyżka po łyżce, powoli, dodawać cukier, nie zaprzestając ubijania. Powinna powstać gęsta, błyszcząca i sztywna piana. Dodać żółtka i
ubić. Wsypać odłożone wcześniej suche
składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
2 formy o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto
podzielić na dwie części, wyłożyć do foremek, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 minut do otrzymania sztywnych, chrupiących blatów. Jeden z blatów pozostawić w formie.
Jeśli nie macie możliwości pieczenia dwóch na raz, podzielcie składniki na pół i upieczcie dwa blaty osobno.
Krem brzoskwiniowy:
- syrop z 1 dużej puszki brzoskwiń
- 5 łyżek cukru
- 300 ml wody
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 5 żółtek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 120 g masła
Do garnuszka przelać 400 ml syropu z brzoskwiń, 150 ml wody i cukier. Zagotować.
W osobnej miseczce zmiksować blenderem
kolejne 150 ml wody, budynie śmietankowe (proszek), żółtka i mąkę
pszenną. Mieszankę wlać na wrzący syrop brzoskwiniowy i ugotować budyń.
Budyń przełożyć do miseczki i odstawić do całkowitego wystudzenia.
W misie miksera utrzeć masło do puszystości. Dodawać budyń, łyżka po łyżce, cały
czas ucierając do powstania gładkiej masy.
Ponadto:
- 1/3 szklanki mocnej kawy i tyle samo wódki
- 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym (ja dałam morelowe) ok 300g
- 2 galaretki o smaku brzoskwniowym
- brzoskwinie pozostałe z puszki, pokrojone w plasterki
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 750 ml wody,
pozostawić do ostudzenia. Przed samym wyłożeniem ich na ciasto schłodzić
w lodówce, by lekko zgęstniały.
Odłożyć kilka pełnych łyżek kremu brzoskwiniowego (będzie nam potrzebny do posmarowania blatu ciasta pod galaretką).
Na blat pozostawiony w formie wyłożyć
połowę kremu brzoskwiniowego. Delicje maczać w kawie z alkoholem,
układać na kremie, czekoladą do dołu, lekko je w niego wciskając. Na nie wyłożyć pozostały
krem brzoskwiniowy, wyrównać. Na krem położyć drugi blat ciasta, cienko
posmarować odłożonym kremem brzoskwiniowym. Na wierzchu poukładać
brzoskwinie z syropu, pokrojone w plasterki. Całość zalać lekko
gęstniejącą galaretką brzoskwiniową.
Przed podaniem wyjąć z lodówki na ok 1h
Tradycyjne kruche babeczki z masą toffi i płatkami migdałowymi.
A tutaj w wersji z bezami i lemon curd
No comments:
Post a Comment