Pages

April 22, 2018

Sernik z gruszkami i białą czekoladą

Tak powracam do blogowania! Mam całą masę przepisów, które bym chciała wypróbować i wam przedstawić. Majówka będzie długa więc będzie czas na małe kuchenne eksperymenty (poza nauką do próbnych matur ehh). Będzie też czas by trochę popracować nad szatą graficzną bloga. Moim marzeniem jest by coraz bardziej się rozwijał no i zdobywał popularność. Czeka mnie ciężka praca ale mam nadzieję że dam radę! No dobrze, przejdźmy do gwiazdy tygodnia. Jest to pyszny kremowy sernik na kruchym spodzie z karmelizowanymi gruszkami z kruszonką i polewą z białej czekolady. Smaki idealnie się uzupełniają i całość smakowo wypada bardzo dobrze. Zapraszam po przepis.
 Ciasto kruche

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
Masa serowa
  • 1 kg sera w wiaderku (użyłam firmy dr milk i polecam)
  • 4 jajka (żółtka, białka osobno)
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy w proszku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 ml śmietanki kremówki
 Karmelizowane gruszki
  • 4 gruszki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki brązowego cukru lub ew. białego
  • 1 łyżeczka cynamonu i szczypta imbiru
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę
Na patelni rozgrzać i roztopić masło. Wsypać cukier, wymieszać lekko potrząsając za rączkę patelni, chwilę pogotować, doprowadzić do zabulgotania mieszanki. Dodać gruszki, oprószyć cynamonem i gotować/smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do lekkiej miękkości gruszek. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 10 minut, gruszki nie powinny się rozgotować. Wystudzić, odcedzić od nadmiaru soku i karmelu.

Polewa z białej czekolady:
  • 100g białej czekolady
  • 125ml śmietany 30%
Śmietankę podgrzać i dodać czekoladę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić.


  1. Ciasto kruche. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, podzielić na dwie części- jedna mniejsza druga większa. Większą rozwałkować i wyłożyć do blaszki 22x33 cm i piec ok 10 minutek w 180 stopniach. Nie dłużej by spód nie był twardy. Drugą mniejszą włożyć do zamrażalnika na ok 1h.
  2. Masa serowa. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać budyń w proszku, łyżkę mąki. Dodawać stopniowo ser i cały czas ubijać. Na koniec w oddzielnych naczyniach ubić białka na puszystą masę. Pianę z białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na całkowicie wystudzony spód. Poukładać cząstki gruszek i na wierzch zetrzeć resztę ciasta kruchego z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec ok. 1h 30 min (pierwszą godzinę piekłam w temperaturze 180ºC a następnie zmniejszyłam temperaturę do 130ºC). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Następnie gdy wystygnie polać przygotowaną polewą. Wstawić do lodówki na całą noc.
 
 


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger