SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 750 ml mleka
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 40 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100g masła
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- duża paczka herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej
- posypka czekoladowa lub starta gorzka czekolada
- dżem z czarnej porzeczki
Na nich smarujemy dżem. Kładziemy drugi blat biszkoptu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno. Cały czas miksując dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem obsypujemy czekoladą lub kakao.
No comments:
Post a Comment