Pages

April 29, 2018

Torcik 3bit

Witam! Przede mną długa majówka ponieważ do szkoły powracam dopiero 9 maja! Na jej rozpoczęcie- coś bardzo słodkiego. Oto pyszny torcik 3bit. Mięciutki biszkopt, masa budyniowa, herbatniki przekładane kajmakiem oraz mus z bitej śmietany. Na przełamanie smaków, do ciasta dodałam kwaśny dżem z czarnej porzeczki. Ciasto, mimo tych wszystkich warstw nie jest przesłodzone, dzięki ograniczonej ilości cukru w masach. W orginale ciasto jest na samych herbatnikach, ja jednak postanowiłam zrobić je na biszkopcie. Muszę przyznać że to była dobra decyzja jednak przeliczyłam się i ciasto wyszło bardzo wysokie. Dlatego wam radzę zrobić biszkopt z połowy składników. Zapraszam!
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
  • 4 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
 Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier i potem dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy następnie dodajemy w kilku niedużych porcjach do masy białkowej bardzo delikatnie mieszając. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wysokości ok. 30 cm, w ten sposób nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części.

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
  • 750 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 40 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100g masła
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
  • duża paczka herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • posypka czekoladowa lub starta gorzka czekolada
  • dżem z czarnej porzeczki
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy biszkopt, wykładamy masę budyniową którą przygotujemy tak: 500ml mleka zagotowujemy z cukrami. W misce mieszamy resztę składników i dodajemy do mleka jak zacznie bulgotać. Gotujemy do zgęstnienia. Jak wystygnie- miksujemy z masłem zmiksowanym na puch. Wykładamy na niej herbatniki. Masę kajmakową wkładamy do garnuszka z gorąca woda i zostawiamy na kilka minut, aż masa zacznie być bardziej płynna. Wykładamy powoli na herbatniki, wyrównujemy. Układamy kolejną warstwę ciastek.
 Na nich smarujemy dżem. Kładziemy drugi blat biszkoptu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno. Cały czas miksując dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem obsypujemy czekoladą lub kakao.






No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger