Pages

May 15, 2018

Ciasto z kremem budyniowym, brzoskwiniami i cytrynową pianką.

Witam! Wakacje tuż tuż, na całe szczęście. Szkoła potrafi nieźle dać w kość. Maj to najgorszy miesiąc. Ta ciągła walka o oceny i przyzwoite świadectwo ah... Na rozluźnienie idealnie jest zjeść coś słodkiego! Moja propozycja na dziś to przepyszne, lekkie ciasto które posmakuje każdemu. Puszysty biszkopt, kremowa masa budyniowa z brzoskwiniami oraz cytrynowa pianka. Do tego biała czekolada i wszystkie zmartwienia znikają.. przynajmniej na chwilę..;)
ANTIDOTUM NA TEN TYDZIEŃ: CYTRYNY
 Cytryny zawierają witaminę C, flawonoidy, witaminy z grupy B, wapń, miedź, żelazo, magnez, fosfor, potas i błonnik – wszystkie te substancje służą podtrzymaniu alkalicznej struktury organizmu. Sprzyja poprawie funkcjonowania wątroby. Obniża ciśnienie. Witamina C, w którą bogaty jest sok z cytryny, pomaga rozpuszczać kamienie w woreczku żółciowym, w nerkach, a także złogi wapnia.

Add caption
PRZEPIS Z

 Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki 

 pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
20 g
2 budynie waniliowe 

2 pełne szklanki mleka
pół szklanki cukru pudru
ok 5 połówek brzoskwiń w syropie


Pianka:
1 cytrynowa galaretka
250 ml gorącej wody
250 ml śmietanki kremówki 30 %
ewentualnie cukier puder do smaku

Dodatkowo:
5 dag białej czekolady
5 dag mlecznej czekolady


Wykonanie:

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia budyniu cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Brzoskwinie dokładnie odsączamy z syropu i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy. Krem wykładamy równomiernie na wystudzony biszkopt.

3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku, w zależności czy chcemy mieć słodką czy kwaśną piankę. Dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Ciasto wkładamy do stężenia do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem posypujemy stratą czekoladą lub robimy ganache <3

ma działanie oczyszczające i antyoksydacyjne, a to jest już silna broń wytoczona nadmiernej tkance tłuszczowej. Sok z cytryny przyspiesza metabolizm

http://bonavita.pl/cytryna-obniza-cisnienie-i-odchudza-ale-nie-tylko

Sok z cytryny pomaga regulować poziom wapnia, a przez stymulację produkcji żółci w wątrobie sprzyja poprawie jej funkcjonowania

http://bonavita.pl/cytryna-obniza-cisnienie-i-odchudza-ale-nie-tylko
Sok z cytryny pomaga regulować poziom wapnia, a przez stymulację produkcji żółci w wątrobie sprzyja poprawie jej funkcjonowania.

http://bonavita.pl/cytryna-obniza-cisnienie-i-odchudza-ale-nie-tylko
Sok z cytryny pomaga regulować poziom wapnia, a przez stymulację produkcji żółci w wątrobie sprzyja poprawie jej funkcjonowania.

http://bonavita.pl/cytryna-obniza-cisnienie-i-odchudza-ale-nie-tylko

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger