Składniki:
Spód:
- 200g ciasteczek kakowych
- 80g masła rozpuszczonego
- 40g wiórek kokosowych
- 2 łyżki kakao
Sernik
- 500 g twarożku śmietankowego
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 50 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki mąki pszennej
W misie miksera umieścić wszystkie
składniki. Zmiksować do połączenia składników.
Masę serową przelać na spód i
piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut w kąpieli wodnej.
(polecam wam obejrzeć filmiki o tym jak to się dokładniej robi) Cała
powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku
patyczkiem.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Mus z czarnej porzeczki:
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 500 g czarnej porzeczki
- 120 g cukru
- 3,5 łyżeczki żelatyny
Porzeczki i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do
rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sitko i do przetartych dodać żelatynę i mieszać aż do rozpuszczenia.
W misie miksera umieścić schłodzoną
śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z porzeczki. Delikatne lecz
dokładnie wymieszać. Warstwę musu porzeczkowego wylać na wystudzoną masę
serową. Odstawić do lodówki do stężenia. Po stężeniu na mus wylać
galaretkę.
Galaretka z porzeczek:
- 250 ml soku porzeczkowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- ok 100ml nalewki lub alkoholu do smaku
*Inspiracją był przepis Dorotki z Bloga Moje Wypieki `Sernik Cassis`
Smacznego :-).
No comments:
Post a Comment