Pages

July 15, 2018

Sernik kokosowo-porzeczkowy

Hejka! Pogoda niestety znów nie dopisuje :c tzn jest nawet ciepło ale pada ten okropny deszcz ahh. Jedyną dobrą rzeczą dzisiejszego dnia jest to ciasto. Wyśmienity kremowy sernik pieczony w kąpieli wodnej, delikatny mus z czarnej porzeczki oraz domowa galaretka z tych czarnych kuleczek. Polecam każdemu! Smaki idealnie się łączą a czekoladowy spód z ciasteczek to taka kropka nad i. ;)

Składniki:
Spód:
  • 200g ciasteczek kakowych
  • 80g masła rozpuszczonego
  • 40g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki kakao
Ciasteczka  rozgnieść na pył, wymieszać z resztą składników i wyłożyć do tortownicy ugniatając.

Sernik

  • 500 g twarożku śmietankowego
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki pszennej
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia składników.
Masę serową przelać na spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut w kąpieli wodnej. 
(polecam wam obejrzeć filmiki o tym jak to się dokładniej robi) Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Mus z czarnej porzeczki:
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 500 g czarnej porzeczki
  • 120 g cukru
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
Porzeczki i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sitko i do przetartych dodać żelatynę i mieszać aż do rozpuszczenia.
W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z porzeczki. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu porzeczkowego wylać na wystudzoną masę serową. Odstawić do lodówki do stężenia. Po stężeniu na mus wylać galaretkę.
Galaretka z porzeczek:

  • 250 ml soku porzeczkowego 
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ok 100ml nalewki lub alkoholu do smaku
Sok podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Lekko tężejącą wylać na sernik.
  *Inspiracją był przepis Dorotki z Bloga Moje Wypieki `Sernik Cassis`
Smacznego :-).



No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger