Pages

August 04, 2018

Wegańskie owsiane ciasto z owocami

Witam po dłuższej przerwie :) Już półmetek wakacji, jak ten czas szybko leci! Byłam już na kilku wyjazdach, stąd ten brak wpisów na blogu. Po powrocie z nad jeziora zobaczyłam w kuchni całą masę śliwek renklod. Nie mogły się zmarnować! Postanowiłam że zrobię ciasto z prostych składników które są na pewno w domu. Padło na wegańskie ciasto owsiane bez tłuszczu, cukru i glutenu! Mimo braku tych rzeczy jest przepyszne. Można dać dowolne owoce ;)

Podstawa:
  • 3,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki wody
  • 150ml soku jabłkowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • garść rodzynków
  • Miseczka owoców (u mnie śliwki i maliny)
  •  4 łyżki kiślu (czy kisielu? ;))
  • 2 łyżki miodu lub mniej więcej do smaku


Wykonanie:
Owoce wrzucić do garnka. Gotować aż się rozpadną. Dodać kisiel i energicznie mieszać. Dosłodzić.
Płatki: Szklankę płatków odłożyć do innej miseczki. Dodać miodu i soku jabłkowego tak aby przypominało kruszonkę. Odłożyć. Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać aż powstanie masa. W razie potrzeby dodać więcej wody lub soku. ugnieść w blaszce. Wyłożyć masę owocową i posypać kruszonką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem.


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger