Pages

August 05, 2018

Kostka malinowa

Witam! Uff jak gorąco! Upały nad Polską nieźle się trzymają ;) Mnie jednak to nie przeszkadza bo jestem bardzo ciepłolubna. W końcu jeśli kiedyś chcę zwiedzić Indie, Tajlandię to muszę się przyzwyczajać :) Dziś ciasto lekkie na zimno z malinami. Do tego chrupka miodowa. Zapraszam!



Biszkopt: (forma 22x33cm)
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
 Jogurtowo-malinowa pianka
  •  500g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru lub więcej
  • 500g malin
  • 3 łyżeczki żelatyny 

Malinowa pianka :
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 galaretki malinowe  
 
Chrupka miodowa:

  • 100g płatków kukurydzianych
  • łyżka miodu
  • 50g orzechów w karmelu
BISZKOPT:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Do piany z białek stopniowo dodajemy cukier następnie żółtka. Masę jajeczną delikatnie mieszamy za pomocą łyżki, z przesianymi mąkami. 
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20 minut .
Studzimy i nasączamy aby nie był suchy.
PIANKA:
 Żelatynę rozpuszczamy 1/2 szklanki gorącej wody. Jogurt mieszamy z cukrami. Do przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę jogurtu by zapobiec powstaniu grudek. Dodajemy do reszty jogurtu i dobrze mieszamy. Wrzucamy maliny, mieszamy i wykładamy na biszkopt. Chowamy do lodówki.
Malinowa pianka :
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 
Kremówkę ubijamy na sztywno. Do śmietanki powoli wlewamy zimną galaretkę. Miksujemy do połączenia i natychmiast wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 
Chrupka: 
Płatki i orzechy mielimy w malakserze nie do końca. Mieszamy z miodem i podpiekamy 1 180 stopniach ok 8 minut. Posypujemy kawałki ciasta przed podaniem.
 


 
 

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger