Biszkopt: (forma 22x33cm)
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- niepełna szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500g jogurtu greckiego
- 5 łyżek cukru pudru lub więcej
- 500g malin
- 3 łyżeczki żelatyny
Malinowa pianka :
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 galaretki malinowe
Chrupka miodowa:
- 100g płatków kukurydzianych
- łyżka miodu
- 50g orzechów w karmelu
Żółtka
oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Do piany z białek
stopniowo dodajemy cukier następnie żółtka. Masę jajeczną
delikatnie mieszamy za pomocą łyżki, z
przesianymi mąkami.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20 minut .
Studzimy i nasączamy aby nie był suchy.
PIANKA:
Żelatynę rozpuszczamy 1/2 szklanki gorącej wody. Jogurt mieszamy z cukrami. Do przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę jogurtu by zapobiec powstaniu grudek. Dodajemy do reszty jogurtu i dobrze mieszamy. Wrzucamy maliny, mieszamy i wykładamy na biszkopt. Chowamy do lodówki.
Malinowa pianka :
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Kremówkę
ubijamy na sztywno. Do śmietanki powoli wlewamy zimną galaretkę.
Miksujemy do połączenia i natychmiast wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Chrupka:
Płatki i orzechy mielimy w malakserze nie do końca. Mieszamy z miodem i podpiekamy 1 180 stopniach ok 8 minut. Posypujemy kawałki ciasta przed podaniem.
No comments:
Post a Comment