Pages

August 12, 2018

Sernik bez pieczenia z żelką jeżynową

Witam! Jak tam wakacje? Tylko nie mówcie że już myślicie o szkole ufff, wolny czas nadal trwa! (cisza myślmy pozytywnie jeszcze cała masa czasu:)) Upały trochę ustąpiły ale ja i tak podkusiłam się o zrobienie czegoś słodkiego nie wymagającego piekarnika. Dziś zapraszam was na kremowy wyborny sernik na spodzie z ciasteczek z genialną (!) żelką jeżynową. Dla przełamania smaków- ganache z białej czekolady. N-I-E-B-O c:

 SPÓD:
  • 220g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 100g masła
Ciasteczka rozgnieść na pyłek i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tortownicę ok 23cm wyłożyć ciasteczkami i ugnieść. Wstawić do lodówki.ŻELKA JEŻYNOWA:
  • 700g jeżyn
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
Jeżyny dać do garnuszka i podgrzewać z cukrem aż puszczą sok i się rozpadną. Mus przepuścić przez sitko do miseczki. Dodać żelatynę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Tortownicę 18cm wyłożyć folią spożywczą i wylać żelkę. Wstawić do lodówki aby stężała.

SERNIK:
  • 600g twarożku śmietankowego
  • 100g jogurtu 
  • 150g cukru
  • 300ml śmietany 30%
  • 15g żelatyny
Wszystkie składniki zmiksować aby uzyskać gładką masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Powoli dodawać do masy energicznie mieszając. Połowę masy wyłożyć na spód. Wstawić na 30 minutek do lodówki. Wyjąć, ułożyć po środku żelkę jeżynową. Wyłożyć resztę masy serowej. Wstawić do lodówki.

GANACHE:
  • 100g czekolady białej
  • 50ml kremówki
Dodać do garnka i rozpuścić. Polać sernik. Można dodać dowolny barwnik. Wstawić do lodówki na noc. Ozdobić jeżynami.  


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger