Pages

August 26, 2018

Kostka śliwkowo-czekoladowa

Hejka! To okropne! Co? Ostatni tydzień wakacji! Jak ten czas szybko leci. Nawet pogoda myśląc o tym się troszkę popsuła....No ale cóż mam słodkie antidotum na poprawę sytuacji. Wilgotne blaty kakaowe, obłędny krem budyniowy z nutellą oraz galaretka ze śliwkami. Serio jest pyszne...Zapraszam!


Składniki na kakaowe blaty *blaszka 22x33cm

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
Po wystudzeniu:
  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką.
Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do formy.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.

Krem:
  • 1l mleka
  • budyń czekoladowy i śmietankowy
  • 2 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego *nutella*
  • 200g masła *temp. pokojowa
750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Dodajemy do mleka i gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie miękkie masło ucieramy ok 5 minut. Stopniowo dodajemy budyń a następnie nutellę.
Krem wykładamy na czekoladowy blat ciasta.

Galaretka śliwkowa:
  • miseczka śliwek węgierek plus 2 garście do pokrojenia
  • galaretka wiśniowa
Śliwki podgrzewamy w garnuszku, następnie miksujemy na mus i przelewamy znowu do garnuszka przez sito w celu pozbycia się skórek. Podgrzewamy na małym (!) ogniu. Następnie dodajemy galaretkę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie po wystudzeniu wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.  Pozostałe śliwki kroimy w kosteczkę i wrzucamy na krem. Następnie zalewamy galaretką. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta.
Polecam polać polewą czekoladową. U mnie rozpuszczona tabliczka czekolady z orzechami z 50ml kremówki. PYCHA!

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger