Tortownica 22-24cm
Spód:
- 2 żółtka
- 200g margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki cukru
- 1 szklanka kaszy jaglanej (nie ugotowanej)
- 2 szklanki wody
- 700 g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny w proszku
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki nutelli
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 500g malin
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka cukru
- łyżeczka żelatyny
Make z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć spód tortownicy. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Z reszty ciasta można wyciąć ciasteczka do ozdoby <3
Kaszę jaglaną moczymy w zimnej wodzie ok 2h. Dwie szklanki wody zagotowujemy. Dodajemy kaszę i zmniejszamy ogień do minimum. Mieszamy delikatnie i przykrywamy przykrywką. Gotujemy, aż do miękkości kaszy i odparowania całej wody. Zostawiamy do wystudzenia i miksujemy na jednolitą masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do przestudzenia. Do masy jaglanej dodajemy cukier i jogurt. Dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy z żelatyną. Masę dzielimy na pół. Jedną mieszamy z pokrojoną drobno czekoladą a drugą z nutellą. Masę z nutellą wykładamy i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Następnie wykładamy drugą masę i też do lodówki.
Maliny wrzucamy do garnuszka z cukrem i podgrzewamy do powstania musu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę mieszając do rozpuszczenia. Studzimy i wylewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego!
No comments:
Post a Comment