Pages

September 03, 2018

Sernik jaglany na zimno z malinami

Witam! Wakacje niestety się skończyły :c Wszytko tak szybko mija, ja się pytam dlaczego? Przed nami nowy rok szkolny pełen pracy, sprawdzianów, wyjazdów..dla mnie to szczególny rok ponieważ w maju zdaję maturę! Uff trochę się boję ale nic, mam zamiar dać z siebie wszystko. Dla osłody, ciasto w trochę zdrowszej wersji- jaglany sernik na zimno, na kruchym spodzie z frużeliną malinową. Ja przepadłam! Jest obłędny na serio! Masa z kaszy to mistrzostwo. Zapraszam jak najszybciej po przepis. <3 

 Tortownica 22-24cm
Spód:
  • 2 żółtka
  • 200g margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cukru
Masa:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (nie ugotowanej)
  • 2 szklanki wody
  • 700 g jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 1/2 szklanki gorącej wody
PLUS:
  • 3 łyżki nutelli
  • 1/2 tabliczki białej czekolady 
Frużelina:
  • 500g malin
  • łyżka mąki ziemniaczanej 
  • łyżka cukru
  • łyżeczka żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
 Make z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć spód tortownicy.  Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Z reszty ciasta można wyciąć ciasteczka do ozdoby <3

Kaszę jaglaną moczymy w zimnej wodzie ok 2h.  Dwie szklanki wody zagotowujemy. Dodajemy kaszę i zmniejszamy ogień do minimum. Mieszamy delikatnie i przykrywamy przykrywką. Gotujemy, aż do miękkości kaszy i odparowania całej wody. Zostawiamy do wystudzenia i miksujemy na jednolitą masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do przestudzenia. Do masy jaglanej dodajemy cukier i jogurt.  Dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy z żelatyną. Masę dzielimy na pół. Jedną mieszamy z pokrojoną drobno czekoladą a drugą z nutellą. Masę z nutellą wykładamy i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Następnie wykładamy drugą masę i też do lodówki. 

Maliny wrzucamy do garnuszka z cukrem i podgrzewamy do powstania musu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę mieszając do rozpuszczenia. Studzimy i wylewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego!




No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger