Ciasto
- 180 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 duże jajko
- 1,5 szklanki mąki
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100ml mleka
- jedno pokrojone w kostkę jabłko
Krem sernikowy
- 500g twarogu śmietankowego
- ¾ szklanki masy kajmakowej
- 125 ml ubitej śmietany kremówki
Jabłka
- 2 duże jabłka pokrojone w kostkę
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki masła
Ciasto:
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy jajko. Mieszamy razem wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do masy maślanej. Mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.
Krem:
Miksujemy twaróg z kajmakiem. Dodajemy ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie mieszamy. Wykładamy masę na wystudzone ciasto i wkładamy do lodówki.
Jabłka:
Obrane i pokrojone jabłka smażymy na patelni z masłem, miodem i cukrem aż będą miękkie. Dodajemy masło orzechowe. Studzimy i wykładamy na ciasto.
No comments:
Post a Comment