Pages

September 16, 2018

Ciasto jabłkowe z kremem sernikowym toffi

Witam! Wrześniowa pogoda nas rozpieszcza. Cieplutko, 20 parę stopni, no taka jesień mi pasuje! Żeby trochę poczuć ten smak prawdziwej jesieni, przygotowałam pełne aromatu ciasto! Jabłka, cynamon, kajmak, orzechy....Ciasto  dość słodkie jednak prze-pyszne! 

Ciasto
  • 180 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100ml mleka
  • jedno pokrojone w kostkę jabłko
Krem sernikowy
  • 500g twarogu śmietankowego
  • ¾ szklanki masy kajmakowej
  • 125 ml ubitej śmietany kremówki
Jabłka
  • 2 duże jabłka pokrojone w kostkę
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki masła
Ciasto:
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy jajko. Mieszamy razem wszystkie pozostałe  składniki i dodajemy do masy maślanej. Mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.
Krem:
Miksujemy twaróg z kajmakiem. Dodajemy ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie mieszamy. Wykładamy masę na wystudzone ciasto i wkładamy do lodówki.
Jabłka:
Obrane i pokrojone jabłka smażymy na patelni z masłem, miodem i cukrem aż będą miękkie. Dodajemy masło orzechowe. Studzimy i wykładamy na ciasto. 



No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger