Pages

September 16, 2018

Kruche ze śliwkami i pianką

Hejka! Uff w końcu znalazłam trochę czasu na dodanie tego posta:) Dopiero drugi tydzień szkoły jednak już mam masę pracy. Ah... przechodząc do głównego tematu. Ciasto robiłam w niedzielę a w poniedziałek już go nie było! Było takie pyszne. Kruchy delikatny spód, waniliowa pianka oraz śliwki. Okropnie wciąga! Polecam.

Ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g zimnej margaryny lub masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka jajek
  • 3-4 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 18%
  • jeśli ciasto jest za suche- 2 łyżki zimnej wody
 Pianka:
  • 5 białek jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
Plus:
  • 400g śliwek węgierek
 Składniki ciasta kruchego zagniatamy i wkładamy do lodówki na 1h. Dzielimy ciasto na dwie części w proporcji 3:2. Większą część wyjmujemy, rozwałkowujemy i wykładamy dno blachy 22x33cm. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. 

Gdy spód już ostygnie, szykujemy piankę i owoce. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy śliwkę w zależności od wielkości — na ćwiartki bądź ósemki.
 Białka ze szczyptą soli ubijamy dokładnie jak na bezę. Ubijamy białka na niskich obrotach do spienienia, zwiększamy obroty i dodajemy stopniowo cukier. Do gotowej masy bezowej wsypujemy porcjami budyń w proszku i miksujemy razem z bezą do całkowitego, dokładnego połączenia.
 Pianę wykładamy łopatką na podpieczony wcześniej spód kruchego ciasta, wyrównujemy jej wierzch. Na pianie rozkładamy pokrojone śliwki skórką do dołu. Resztę ciasta rozwałkowujemy i kroimy tworząc kratkę. 
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 45 minut. 
Smacznego!



No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger