Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g zimnej margaryny lub masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka jajek
- 3-4 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 18%
- jeśli ciasto jest za suche- 2 łyżki zimnej wody
- 5 białek jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 400g śliwek węgierek
Gdy spód już ostygnie, szykujemy piankę i owoce. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy śliwkę w zależności od wielkości — na ćwiartki bądź ósemki.
Białka ze szczyptą soli ubijamy dokładnie jak na bezę. Ubijamy białka na niskich obrotach do spienienia, zwiększamy obroty i dodajemy stopniowo cukier. Do gotowej masy bezowej wsypujemy porcjami budyń w proszku i miksujemy razem z bezą do całkowitego, dokładnego połączenia.
Pianę wykładamy łopatką na podpieczony wcześniej spód kruchego ciasta, wyrównujemy jej wierzch. Na pianie rozkładamy pokrojone śliwki skórką do dołu. Resztę ciasta rozwałkowujemy i kroimy tworząc kratkę.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 45 minut.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment