Pages

May 15, 2019

Kostka Alpejska

Hejka! Dziś dodaję spóźniony przepis na ciasto o miłej nazwie Kostka Alpejska. Mamy tu mięciutki kakaowy biszkopt, obłędny krem krówkowy z chrupiącymi bezami oraz lekką masę niczym ptasie mleczko. Wszytko przykryte kakao. Ciasto jest dość słodkie jednak dla przełamania dałam dżem porzeczkowy który nadaje całości lekką kwaskowatość. Zapraszam!

Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100g mąki pszenej
  • ok 40g kakao
Blachę prostokątną o wymiarach 22x33cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misie miksera umieścić białka. Rozpocząć ubijanie. Ubić, do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i ubić. Dodać przesianą mąkę z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką.
Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.Wyjąć i ostudzić.

Masa kajmakowa:
  • 200g masła
  • 400 g masy kajmakowej z puszki
  • ok 300 g bezików (suchych w środku, nie piankowych)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i utrzeć (końcówki miksera do ubijania białek) do powstania jaśniejszej i bardziej puszystej masy maślanej. Dodać kajmak, w kilku turach, nie przerywając ucierania.
Bezy połamać z grubsza, wymieszać z kremem kajmakowym.

Dodatkowo:
  • 3/4 - 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 500ml śmietany kremówki 30% 
  • ok 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 250 g twarożku śmietankowego
  • 2 łyżeczki żelatyny ( ja użyłam agaru)
Wykonanie
Upieczony biszkopt posmarować warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Na wierzch wyłożyć warstwę kremu kajmakowego w pokruszonymi bezami, wyrównać. Schłodzić. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem wraz z twarożkiem. Żelatynę rozpuścić i powoli wymieszać z masą. Warstwą bitej śmietany posmarować ciasto, schłodzić. Przed podaniem posypać kakao.
Przechowywać w lodówce. Dobrze wytrzymuje w temperaturze pokojowej.
Smacznego :-).


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 Słodkie antidotum , Blogger