Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 100g mąki pszenej
- ok 40g kakao
Blachę prostokątną o wymiarach 22x33cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misie miksera umieścić białka. Rozpocząć
ubijanie. Ubić, do
sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas
ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i ubić. Dodać przesianą
mąkę z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką.
Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 -
25 minut lub do tzw. suchego patyczka.Wyjąć i ostudzić.
Masa kajmakowa:
- 200g masła
- 400 g masy kajmakowej z puszki
- ok 300 g bezików (suchych w środku, nie piankowych)
W misie miksera umieścić masło i utrzeć
(końcówki miksera do ubijania białek) do powstania jaśniejszej i
bardziej puszystej masy maślanej. Dodać kajmak, w kilku
turach, nie przerywając ucierania.
Bezy połamać z grubsza, wymieszać z kremem kajmakowym.
Dodatkowo:
- 3/4 - 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 500ml śmietany kremówki 30%
- ok 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 g twarożku śmietankowego
- 2 łyżeczki żelatyny ( ja użyłam agaru)
Wykonanie
Upieczony biszkopt posmarować warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Na
wierzch wyłożyć warstwę kremu kajmakowego w pokruszonymi bezami,
wyrównać. Schłodzić. Ubić śmietanę
kremówkę z cukrem pudrem wraz z twarożkiem. Żelatynę rozpuścić i powoli wymieszać z masą. Warstwą bitej śmietany posmarować
ciasto, schłodzić. Przed podaniem posypać kakao.
Przechowywać w lodówce. Dobrze wytrzymuje w
temperaturze pokojowej.
Smacznego :-).
No comments:
Post a Comment